Zadní synagoga Třebíč

Nová neboli také Zadní synagoga se nachází v samém středu židovské čtvrti. Vybavení interiéru se nedochovalo, ale na stěnách zůstaly historické malby s ornamentálními a rostlinnými motivy.

Kontakt

Městské kulturní středisko Třebíč
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.220276, 15.890248Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Zadní synagoga byla postavena kolem roku 1669 a většina stavby pochází z pozdně renesančního období. Do hlavního sálu se vchází třemi arkádami. Rozšíření ženské galerie proběhlo v první polovině 19. století. Na ženskou galerii se vcházelo po schodišti, které se po přistavění domu Seligmanna Bauera stalo součástí domu. Dnes je v domě umístěna stálá výstava židovské kultury s řadou cenných předmětů používaných v občanském i náboženském životě zaniklé židovské komunity. V synagoze je k vidění model židovské čtvrti v měřítku 1:100 zachycující podobu čtvrti v roce 1850.

Zadní synagogu zdobí unikátní nástěnné malby z počátku 18. století, které zahrnují ornamenty, rostliny i hebrejské liturgické texty. Zadní synagoga je uváděna jako nejstarší příklad dochované synagogální malířské výzdoby na Moravě. Bohoslužby se tu konaly do 20. let 20. století, pak zde byl zřízen sklad firmy Subak a synové, kteří se zabývali koželužnictvím. Od 50. let sloužila synagoga jako sklad zeleniny, hlavně brambor, pro Národní podnik Zelenina. Rekonstrukce synagogy probíhala od roku 1988 do roku 1997. Od jejího dokončení se zde konají prohlídky pro veřejnost, ale i koncerty, výstavy apod.

 

Prohlídkové okruhy

  • Zadní synagoga a Dům Seligmanna Bauera
  • Okruh I - Zadní synagoga, Dům Seligmanna Bauera, procházka čtvrtí se zastavením u nejzajímavějších objektů
  • Okruh II - Zadní synagoga, Dům Seligmanna Bauera, procházka čtvrtí se zastavením u nejzajímavějších objektů, židovský hřbitov
  • Okruh I a II na objednání minimálně dva dny dopředu.

Foto: archiv Vysočina Tourism, MKS Třebíč

Otevírací doba:

leden – červen, září – listopad: 9:00 – 17:00
červenec – srpen: 9:00 – 18:00
prosinec: 9:00 – 16:00

okruh I a II na objednání minimálně dva dny dopředu

Videogalerie