Státní zámek Náměšť nad Oslavou

Více než 16 tisíc svazků knih včetně Bible kralické leží v zámku v Náměšti nad Oslavou.  Jezdil sem Edvard Beneš a ukazuje také cennou kolekci tapisérií.

Kontakt

Národní památkový ústav
Zámek 1
67571 Náměšť nad Oslavou
region Třebíč
49.208744, 16.162561Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Bez zámku by Náměšť nad Oslavou neměla žádnou dominantu. Původní gotický hrad z roku 1234 byl přestavěn na renesanční zámek za dob Jana Staršího ze Žerotína. Později za majitelů Haugwitzů se dočkal barokní úpravy. Ti vlastnili zámek až do roku 1945, kdy byl zkonfiskován. Nakonec se stal letním sídlem prezidenta na Moravě. Edvard Beneš tu ovšem pobyl jen krátce.

V zámeckých sálech je umístěna rozsáhlá sbírka nástěnných koberců z 16. až 19. století. Knihovna obsahuje 16 000 svazků, je v ní uložena Bible kralická. Zámek je obklopen parkem a zámecká obora je známá chovem dančí zvěře. Fresková výzdoba v knihovně prochází rekonstrukcí a měla by být zpřístupněna 1. černva 2022.

Náměšť je také známá svoji hudební historii. Jezdil sem dokonce skladatel Antonio Salieri. Dnes se tady konají pravidelné koncerty nebo multižánrové festivaly. Setkání tu ale pořádají také pro přední české výtvarníky.

Prohlídkové okruhy

  • Reprezentační prostory – zámecká kapel, vnitřní arkádové nádvoří, reprezentační prostory, kolekce tapisérií, stolování na zámku, zimní zahrada s terasami
  • Apartmán hraběte Haugwitze – život majitele na počátku 20. století, místnosti bytu a zámecká knihovna s čítárnou.
  • Královský a dětský apartmán – místnosti pro ubytování významných hostů upravené do podoby instalovaného depozitáře.

Bezbariérový přístup je možný pouze do prvního zámeckého nádvoří a na hlavní plochu zámeckého parku.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Zdeněk Štefanik, Ivo Svoboda, NPÚ, m - ARK

Otevírací doba:

duben, říjen: sobota a neděle: 9:00 – 15:00
květen – červen, září: úterý – neděle: 9:00 – 16:00
červenec – srpen: úterý – neděle: 9:00 – 17:00

 

Videogalerie