Ze zámku ve Světlé přes Dobrou Vodu do Josefodolu

Světlá nad Sázavou ČD, po modré turistické značce (TZ) do Příseky – Pod Malou Homolí žlutá TZ – Dobrá Voda – Žižkův buk – Žižkova studánka – Malčín – neznačenou cestou k Vlčkovu mlýnu žlutá TZ – Josefodol – Světlá nad Sázavou = 16 km

Kontakt

Zámecká 1
58291 Světlá nad Sázavou
Období: léto

Zámek Světlá nad Sázavou
Expozice historického skla – stálá expozice, současná tvorba sklářských výtvarníků z Vysočiny – výstava zahájená v rámci kampaně Vysočina sklářská 2020
Po modré turistické značce se vydáváme směr Příseka malebnou krajinou v podnoží Malé Homole, od rozcestí Pod Malou Homolí dále po žluté.
Dobrá Voda
Nejproslulejší ze sklářských hutí Posázaví, založená již v roce 1723 J. J. Hoglem (dřívější název Hoglova huť). Její někdejší slávu připomíná původní sklemistrovský dům (dnes označovaný jako zámeček) a pomník rodině Welzů, v jejichž majetku zůstala sklárna až do jejího zrušení v roce 1871. V Hoglově huti vyráběli sklo čiré i neodbarvené, tzv. lesní, poháry, číše, lahvičky, sklenice na pivo i víno.
Žižkův buk, Žižkova studánka
U silničky k Dubici roste památný Žižkův buk (stáří 500 – 600 let, finalista stromu roku 2008) pod kterým podle pověsti odpočíval Jan Žižka při pronásledování vojsk krále Zikmunda v roce 1422. Po občerstvení z nedaleké (560 m) studánky získala místní osada své jméno Dobrá voda. Žižkova studánka se stala vyhlášeným vlasteneckým poutním místem. U studánky je umístěna Žižkova busta, kterou nechal zhotovit majitel skláren Welz.
Za Malčínem odbočujeme na neznačenou cestu, která nás dovede k Vlčkovu mlýnu, odtud 1,5 km pokračujeme stále po žluté do Josefodolu.
Sklárny CAESAR CRYSTAL BOHEMIAE
Exkurze ve sklárně probíhají každý všední den v 10:00 hod., doporučujeme se předem objednat.

Nebyla nalezena žádna položka.