Křemešník - poutní místo a naučná stezka

Známé a mnoha pověstmi opředené poutní místo s pamětihodnostmi je zasazené do malebného prostředí lesů na jednom z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny.

Kontakt

Turistické informační centrum
Masarykovo náměstí 10
39301 Pelhřimov
region Pelhřimov
49.403767, 15.325460Mapa
Volné pokoje
  • 1.Kostel Nejsvětější Trojice, Křemešník
  • 2.Rozhledna Pípalka
  • 3.Naučná stezka Křemešník
  • 4.Křížová cesta na Křemešníku
  • 5.Stříbrná studánka
  • 6.Ivaniny rybníky
Délka trasy: 6,5 km
Časová náročnost: 2 h
Výchozí místo: Kostel Nejsvětější Trojice, Křemešník
Cílové místo: Ivaniny Rybníky
Období: léto

Poutní místo na vrcholu mohutné hory – kostel Nejsvětější Trojice
Autem se dá vyjet k hotelu Křemešník, kde se nachází obří šachovnice. Odtud se dá vystoupat alejí k nejstarší a nejcennější stavbě na Křemešníku, k poutnímu kostelu Nejsvětější Trojice. Kostel byl postaven na místě původní dřevěné kaple jako díkuvzdání za ukončení ničící třicetileté války.

Obří maketa dětských hradů – Větrný zámek
V roce 1930 si známý sochař a medailér Josef Šejnost, rodák z nedalekého Těšenova, začal stavět pseudogotický hrádeček. Plánoval zde zřízení muzea všech svých medailérských prací, avšak záměr zůstal nedokončen. I přesto působí tato stavba jako zmenšenina mohutných středověkých hradů.

Nekonečné dálky z nejvyššího vrcholu Pelhřimovska – rozhledna Pípalka
52 metrů vysoká rozhledna byla dokončena v roce 1993 jako společný majetek KČT Pelhřimov a Armády ČR. Po zdolání 205 schodů lze za příznivého počasí zahlédnout hrad Lipnici nad Sázavou a Roštejn, vrcholy Čeřínku, Špičáku a Javořice, Žďárské vrchy a dokonce Krkonoše nebo Šumavu.

Příjemná a pohodlná procházka – naučná stezka Křemešník
Hlavní okruh má osm zastavení, u nich se zájemci dozví více o hospodaření v lese, lesu samotném, přírodní rezervaci, flóře a fauně, léčivých studánkách a o kulturních památkách na Křemešníku.

Cestou starých poutníků – křížová cesta a Stříbrná studánka
U myslivny Korce se nachází deváté zastavení naučné stezky, které zakončí klesání ke Stříbrné studánce. Vyvěrá ze zatopeného stříbrného dolu, je dodnes hojně navštěvovaná pro svou mimořádně kvalitní vodu. Desáté zastavení seznámí s přírodními památkami Ivaniny rybníky.

Známé a mnoha pověstmi opředené poutní místo s pamětihodnostmi je zasazené do malebného prostředí lesů na jednom z nejvyšších vrcholů Českomoravské vrchoviny.

Foto: archiv Vysočina Tourism, David Falat, m - ARK