Pohádkově krásná místa Žďárských vrchů

Cyklistická trasa, která má pouhých necelých 40 kilometrů, zavede zájemce do najkrásnějších míst Žďárských vrchů ke Dráteníčkám i do pohádkového Samotína.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.562634, 15.939241Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 38 km
Časová náročnost: 3 h
Období: léto

Výchozím bodem je parkoviště u Vysočina Areny, odkud se vydáte po zelené značce po polních cestách k rybníkům Sykovec a Medlov, což jsou oblíbená rekreační centra. Odtud se po žluté značce po šotolinách, lesem a přes louky dostanete až do Kadova, kde můžete ochutnat legendární Kadovánek. U školy se vydáte vlevo a po zelené značce dojedete až na Samotín. Jako místo, kde se zastavil čas, vypadá malebná osada Samotín. Zachovalá venkovská stavení se rozkládají ve stínu mohutných stromů, malé rozkvetlé zahrádky ohrazují plaňkové ploty. To vše evokuje dobu, kdy se na pohádky věřilo, na každé půdě bydlel rarášek a v nedalekém lese se v noci ozýval hejkal. Neméně poetické jsou i z dálky viditelné skály Dráteníčky či krásné a hluboké lesy.

Tímto malebným koutem Vysočiny projedete a za Blatinami se napojíte na červenou značku, po které vystoupáte do Sněžného. Odtud nejprve po zelené k Líšenskému dvoru a pak po cyklotrase až do Věcova. Oproti první polovině naší trasy teď kilometry po zpevněných cestách utíkají rychleji a během chvilky dojedeme až na Odranec a Koníkov, kde si užijete nádherné výhledy do krajiny třeba z Metodky. Poslední část trasy pojedete po modré značce. Lesní šotolinou se dostanete na hráz Zuberského rybníka, odkud dojedete po cyklotrase EV4 zpět do Vysočina Areny.

Foto: Aleš Motejl