Žirovnický celodenní okruh

Magnetem kraje kolem Kamenice nad Lipou, Žirovnice a Počátek jsou bezesporu vodní plochy rybníků v krásné poklidné přírodě.

Kontakt

region Pelhřimov
Volné pokoje
  • 1.Kamenice nad Lipou (0 km)
  • 2.Žirovnice (14,8 km)
  • 3.Počátky (19,7 km)
Délka trasy: 19,7 km
Časová náročnost: 5:42 h
Převýšení: 91 m
Výchozí místo: Kamenice nad Lipou
Cílové místo: Počátky
Období: léto

Za starobylou lípou a do zámku hraček  Kamenice nad Lipou

Do Kamenice nad Lipou nejvíce táhne festival Hračkobraní, který připomíná tradici výroby hraček. Stojí tam ale také stará lípa, podle které nese město svůj název. Zajímavý je také kostel Všech svatých. Na vnější straně kostela jsou umístěné náhrobní kameny, které pochází z 16. a 17. století za vlády tehdejší šlechty.

Za osvěžením na plovárnu a za krásou na zámek – Žirovnice

Město Žirovnice na Pelhřimovsku patří k vyhledávaným rekreačním místům, na své si tu přijdou hlavně sportovci. Turisté zase mohou zavítat do tamního Zámeckého areálu Žirovnice, který se může pochlubit v Zámku největší freskovou výzdobou v Čechách, Expozicí Květiny na šlechtickém sídle, objektem Špýcharu s Expozicí venkovských tradic a řemesel a objektem Pivovaru s Expozicemi knoflíkářství a perleti, historických šicích strojů a ukázkou minipivovarnictví. U rybníka Budín v Žirovnici se nachází přírodní koupaliště.

Lipovou alejí k nejčistšímu prameni  Počátky

Město Počátky na Pelhřimovsku jsou lidem známé hlavně díky několika filmům, které se tam točily. Dnes se do města jezdí turisté hlavně rekreovat. Počátky jsou známé mimo jiné díky léčivému prameni vytékajícímu ze země asi tři kilometry od města. Lázně pojmenované po svaté Kateřině jsou dodnes hojně navštěvované. Poprvé byl kostel na tomto místě připomínán před rokem 1586. Kolem kostela vedou dvě naučné stezky. První se věnuje básníkovi Otokaru Březinovi a druhá se nazývá K pramenům Počátek.

Foto: archiv Vysočina Tourism