Náměšť nad Oslavou a její okolí

Renesanční zámek nad řekou Oslavou, historické jádro v Náměšti, Památník Bible kralické, empírový zámek Šénvald a gotický kostel sv. Petra a Pavla v Jinošově. Vše za jeden den.

Kontakt

Informační centrum Náměšť nad Oslavou
Masarykovo náměstí 100
67571 Náměšť nad Oslavou
region Třebíč
49.207264, 16.158485Mapa
Volné pokoje
  • 1.Náměšť nad Oslavou
  • 2.Kralice nad Oslavou
  • 3.Jinošov
Délka trasy: 10,1 km
Časová náročnost: 3,01 h
Výchozí místo: Náměšť nad Oslavou
Cílové místo: Jinošov
Období: léto

Výlet, který lze absolvovat pěšky nebo autem začíná v Náměšti nad Oslavou. Toto moravské město zaujme svou architekturou, hlavně dominantou renesančního zámku nebo barokního mostu. S městem je i spjatá hudební historie. V zámku v Náměšti nad Oslavou leží více než 16 tisíc svazků knih včetně Bible kralické. Nad zámkem je odstavné parkoviště a za ním se nachází vchod do zámecké obory, která zasahuje až na začátek Kralic.

Kralice nad Oslavou jsou připomínány již v r. 1310. Začátkem 14. stol. zde postavilo šest bratrů Kralických kamennou tvrz . Největší proslulosti dosáhla po r. 1578, kdy zde byla přestěhována tiskárna z náměšťského zámku. Za 42 let zde bylo vytištěno 76 vydání bible včetně Bible české, nazývané Kralickou.

Z Kralic se turisté dostanou k zámku Šénvald, empírové stavbě s patrovým průčelím. Zámek nyní slouží jako ústav sociální péče. Přímo v Jinošově může zaujmout pozdně gotický kostel sv. Petra a Pavla ze 14. stol. V místní škole učil básník Otokar Březina a tvořil zde i básník Jakub Deml.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Ivo Svoboda, Zdeněk Štefánik