Ferraty Vír

Láká vás venkovní dobrodružství? Zkuste s dětmi vylézt ferraty – cesty v terénu zajištěné ocelovými lany. Nad řekou Svratkou a přehradou Vír najdete trasy, které zvládnou všichni začátečníci a děti od 8 (případně i méně) let. Vybavení si lze půjčit na místě.

Kontakt

Vír 173
59266 Vír
region Žďár nad Sázavou
49.558159, 16.312876Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Bezpečné dobrodružství na skále

V obcí Vír najdete vícero cest. Pokud vyrážíte s menšími dětmi, nebo pokud vyrážíte na ferraty poprvé, zvolte raději Via Ferratu Jezerní stěna. Na ní najdete cesty vhodné pro začátečníky, které zdolá i středně zdatný turista. Odměnou za vylezení vám budou parádní výhledy na přehradu a do krajiny pod vámi. Cesta dolů vede lesní pěšinou.

Jak na to? 

  • Předem si rezervujte vybavení, jako jsou karabiny, sedáky a přilby (pokud máte své vlastní, není rezervace potřeba – vstup je volný). Zamluvte si vše pohodlně online v rezervačním kalendáři. Ceník půjčovny je dostupný online. 

  • Svůj výlet začněte na pravém břehu řeky Svratky v horolezecké chatě Krabička, kde si vyzvednete zamluvené vybavení. Najdete tu také občerstvení a dětský koutek. Pokud lezete poprvé, v chatě vám vše vysvětlí. Není to nic složitého. 

  • Pro začátečníky je lepší Jezerní stěna přímo naproti Vírské přehradě. Až pokoříte nejlehčí okruh, můžete zkusit i další – na nich překonáte nepálský nebo lanový most a vyzkoušíte si lezení po kramlích připomínajících žebřík. Děti pohodlně dosáhnou všude, kde je potřeba.

Informační cedule s dobře značenou mapou trasy jsou umístěné pod nástupem na ferratu. 

TIP: Vyrazit na ferraty můžete kdykoliv během roku. Pokud plánujete výlet s dětmi, počkejte na hezké slunečné počasí. O víkendech a ve svátky počítejte s živějším provozem. 

Foto: Jakub Cejpek, Tomáš Nováček