Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou je okresní město, ležící na pomezí Čech a Moravy v malebné krajině Českomoravské vrchoviny uprostřed Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Kontakt

Město Žďár nad Sázavou
Žižkova 227/1
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.564976, 15.936135Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Jeho historie je úzce spjata s rozvojem žďárského cisterciánského kláštera a sahá až do poloviny 13. století. Obec Žďár byla na město povýšena roku 1607, kardinálem Františkem z Ditrichštejna. Dnešní podobu získal bývalý klášter při rozsáhlých přestavbách za opata Václava Vejmluvy v první polovině 18. století. Přestavby navrhl architekt Jan Blažej Santini Aichel. Vrcholem jeho tvorby je poutní kostel sv. J. Nepomuckého na Zelené hoře, jedinečná architektonická památka, která byla v prosinci 1994 zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.

Na přelomu století prochází Žďár většími stavebními změnami. Je postavena železnice, vznikají četné průmyslové podniky. V souvislosti s výstavbou Žďárských strojíren a sléváren dochází v 50. letech k prudkému růstu počtu obyvatel.

Turistické cíle v dnešním Žďáře se soustředí do okolí zámku, kde můžete navštívit Muzeum nové generace, baziliku, Zelenou horu i Dolní hřbitov. Nedaleko je také oblíbený volnočasový areál Pilák. V centru města najdete bývalou renesanční radnicí a morovým sloupem, kostel sv. Prokopa s vyhlídkovou věží, Regionální muzeum, Modelové království nebo hernu Hopík.

Foto: Koruna Vysočiny a Roman Šulc

 

Videogalerie