Ze Žďáru po staré železniční trati do Přibyslavi

Tento výlet na kole je naplněný poznáním unikátních historických památek, hasičské techniky i přírodních krás okolo řeky Sázavy.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
  • 1.Přibyslav
  • 2.Žďár nad Sázavou
  • 3.Přibyslav
Délka trasy: 47 km
Časová náročnost: 3,5 h
Výchozí místo: Přibyslav
Cílové místo: Přibyslav
Typ kola: horské, trekové

Necelý padesátikilometrový okruh začíná a končí ve Žďáře nad Sázavou. Od Turistického informačního centra Žďár nad Sázavou se vydáte k řece Sázavě, kde se napojíte na cyklostezku, která pokračuje až do Hamrů nad Sázavou, tady po značené cyklotrase č. 19 dojedete kolem Hamroně a Mamuta až k Šlakhamru, což je unikátní technická památka, která vám ve své expozici přiblíží historii údolí Sázavy.

Cyklotrasa 19 pokračuje po původní železniční trati, která kopíruje tok řeky Sázavy a dovede vás do stejnojmenné obce. Sázavou projedete a napojíte se na unikátní deset kilometrů dlouho cyklostezku, která Sázavu spojuje s Přibyslaví. Stezka je využívána také bruslaři a šířka stezky mezi skalami připomíná původní železniční trať. Pokud by se Vám zdálo, že slyšíte vlak, neděste se, cyklostezka vede zároveň podél nové železniční trati.

Dojedete do Přibyslavi, do jejíž historie se zapsali hlavně Jan Žižka z Trocnova a husité. Město, které bylo známé těžbou stříbra, nabízí také starobylé památky. Zámek v Přibyslavi je místem, kde se spojuje renesanční architektura a hasiči. Z města se cyklisté vydají po silnici III. třídy přes Bukov s unikátním bukovým arboretem až do Nížkova, kde je možné navštívit unikátní kostnici. Jen kousek odsud najdete rozhlednu Rosičku, která nabízí opravdu krásný výhled na všechna místa, která během výletu navštívíte. 

Pod Rosičkou zabočte vpravo a po cyklotrase 4369 projedete okolo Matějovského a Veselského rybníku do Nového Veselí a dále kolem soustavy Vetelských rybníku se vrátíte zpátky do Žďáru nad Sázavou. Tady se buď můžete zastavit na náměstí, kde váš výlet začal, nebo pokračovat dále po cyklostezce kolem řeky Sázavy až k Zámku Žďár, kde na vás čeká unikátní expozice v Muzeu nové generace, která vám odvypráví 800 let starý příběh tohoto místa. A to nejlepší na konec, na Zelené hoře na vás bude čekat poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, který je zapsaná na Seznam světového a kulturního dědictví UNESCO.

Foto: m-ark, Koruna Vysočiny