Historické jádro města Telč (UNESCO)

Perla jižní Moravy, Moravské Benátky, Bílá Telč, Jezerní růže. To všechno jsou názvy romantického města, které se zapsalo do Seznamu UNESCO díky svým malebným domečkům a renesančnímu zámku.

Kontakt

náměstí Zachariáše z Hradce 10
58856 Telč
region Jihlava
49.184174, 15.452753Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Kulisy jako z pohádky. Město Telč bylo podle pověstí založeno už v roce 1099, ve čtrnáctém století sem přišel rok Vítkovců s pětilistou růží v erbu. Vybudovali tu hrad, kostel a gotické domy kolem tržiště, které ovšem zničil požár. Nejvýznamnějším byl v 16. století Zachariáš z Hradce. Inspiroval se v Itálii a přivezl mistra Baltazara Maggiho z Arogna. Postupně vyrostla 72 domů na náměstí a zámek dostal dnešní podobu. Nachází se v něm honosné sály se zdobenými kazetovými stropy. Majitelé domů sgrafita na fasádách opečovávají, protože této technice české podmínky nepřejí.

Telč se nachází na půl cesty mezi Vídní a Prahou. Železnice sem vede už od konce 19. století. Náměstí uzavírají dvě brány a obklopují tři rybníky. Historické jádro bylo zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO v roce 1992. Další památkovou zónou je Staré Město. Nachází se tu také synagoga a židovský hřbitov. Na náměstí stojí bývalá jezuitská kolej. Z Telče po Křížové cestě mohou zájemci dojít až ke kapli svatého Karla Boromejského. Telč má mnoho svých pověstí, které ukazuje výstava v jednom z domů na náměstí. Nově se návštěvníci podívají do zpřístupněného podzemí pod měšťanskými domy, stejně tak na zámku.

Malebná Telč učarovala také filmařům, kteří tu natočili přes sedmdesát filmů, seriálů a pohádek. Například Z pekla štěstí, Jak se budí princezny, Až přijde kocour, Pyšná princezna Kouzelný měšec nebo Bathory.

Videogalerie