Státní zámek Telč (UNESCO)

Perla Vysočiny, kterou si oblíbili filmaři i spisovatel František Kožík. Renesanční zámek láká turisty z celého světa a stal se oblíbenou kulisou romantických svateb.

Kontakt

Národní památkový ústav
nám. Zachariáše z Hradce 1
58856 Telč
region Jihlava
49.185375, 15.451382Mapa
Volné pokoje
Období: léto

To, jak vypadá dnešní telčský zámek, ovlivnili přímo italští mistři. V 16. století si je pozval tehdejší majitel Zachariáš z Hradce, který se svou manželkou Kateřinou z Valdštejna tvořili zamilovaný pár. V té době vznikly náročné bohatě zdobené kazetové stropy ve Zlatém či Modrém sále. Současně se ovšem dochovaly gotické klenby v původní části zámku.

Zámek v Telči nabízí dvě prohlídkové expozice. Ta první nabízí pohled do renesance spolu s autentickými dochovanými sály, ta druhá zase návštěvu obytných místností posledních majitelů Podstatských z Lichtenštejna. I děti si tu přijdou na své díky sezónním výstavám kostýmům a rekvizit, které se věnují pohádkám, jako Pyšná princezna nebo Sedmero krkavců.

Od roku 1992 je zámek a také přilehlé náměstí zapsané na seznam UNESCO. Stává se nejen cílem českých i zahraničních výletníků, ale také filmařů. Každoročně se tu pořádají hudební festivaly.

Prohlídkové okruhy

  • Renesanční sály – interiéry gotického gradu, renesanční sály, africký či rytířský sál
  • Obytné místnosti posledních majitelů zámku – salóny Podstatzky-Lichtensteinů z konce 19. století a začátku 20. století.
  • Zámecké muzeum – vzniklo v místě bývalých hostinských pokojů, seznamuje své návštěvníky s cennými předměty, které byly doposud uložené v zámeckých depozitářích. 
  • Zámecké podzemí – část starého gotického hradu, které sloužila jako provozní a bezpečnostní prostory
  • Instalovaný depozitář – Prostory instalovaného depozitáře v sobě ukrývají řadu předmětů, jejichž povaha, stav, či míra ochrany nedovolují běžnou prezentaci v rámci interiérových instalací zámku.

Zámek Telč má bezbariérový přístup pouze do zámecké zahrady, na nádvoří zámku, zámecký park a expozice v zámecké galerii. Lidem handicapovaným je vstup na prohlídku umožněn za současné pomoci osob v jejich okolí.

Foto: archiv Vysočina Tourism, Vladimír Kunc

Otevírací doba:

duben, březen a říjen: úterý – neděle: 10:00 – 15:00
květen, červen, září: úterý – neděle: 10:00 – 16:00
červenec a srpen: úterý – neděle: 9:00 – 16:30

 

Videogalerie