Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step

Neopakovatelný reliéf terénu a geologické podloží dělají to, co je na Mohelenské hadcové stepi na Třebíčsku to výjimečné.

Kontakt

Regionální pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy
Brněnská 39
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Třebíč
49.109192, 16.183805Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 3,5 km
Časová náročnost: 2 h
Období: léto, zima

Hornina hadec neboli serpentinit je to, co dalo název národní přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step nedaleko Dukovan na Třebíčsku. Má rozlohu sto hektarů a je chráněné už od třicátých let.

Tvoří ho hluboce zaříznutý meandr od řeky Jihlavy, lidově nazývaný Čertův ocas, na jehož severní straně jsou skalnaté, výrazně sluněné svahy o výšce až 120 metrů. Tmavá barva hadcové horniny, vysoký obsah hořčíku, nízké srážky a sluneční záření mají vliv na suché a teplé klima v daném území. Dokonce je tady průměrná teplota o deset stupňů vyšší než v nedalekém Mohelně.

V rezervaci rostou trpasličí formy rostlin zvané nanismy, což znamená, že dorostou do patnácti normálního vzrůstu. Pro některé druhy je to nejsevernější místo výskytu v Evropě. Vzácný je výskyt drobné kapradiny podmrvky jižní, která se na území naší republiky nikde jinde nevyskytuje.

Na Mohelenské hadcové stepi bylo zjištěno 91 druhů mravenců a 285 druhů pavouků, z nichž 72 druhů je v Čechách jinak neznámých. Na skalních srázech lze spatřit i chráněnou ještěrku zelenou, vyznačující se nejenom neobvyklou velikostí, ale i jasně modrou barvou spodní části těla.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina

Otevírací doba:

Volně přístupné