Památná lípa Jemnice

Jako součást bývalého františkánského kláštera postavili v Jemnici gotický kostel sv. Víta. Hned vedle pak stojí památná Kapistránská lípa.

Kontakt

Turistické informační centrum Jemnice
Husova 2
67531 Jemnice
region Třebíč
49.020676, 15.580031Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 1,5 km
Časová náročnost: 1 h
Období: léto, zima

Představitelem gotické architektury v Jemnici je kostel sv. Víta ve východní části města. Dříve byl spojený s františkánským klášterem z roku 1455, ze kterého se dochovaly už jen podzemní chodby. Založení kláštera je spojené s mnichem Janem Kapistránem, který byl do Čech vyslán, aby odvrátil lid od kalicha.

V blízkosti kostela se nachází památný strom lípa. Datum jejího vysazení není známý a kolují o tom tři pověsti. Mohlo to být ve 14., 15., nebo 17. století. Mohli ji zasadit na počest pobytu královny Elišky Přemyslovny před 660 lety. Nebo také sám františkánský mnich Jan Kapistrán. Třetí verze pochází z roku 1675, kdy tamější klášter nadobro po posledním návratu opouštěli františkáni a prý ji zasadili do země korunou.

Dnes vyrůstají z kmene tři slabé větve, které se v létě ještě zazelenají. Kmen je nahoře pokryt plechovou stříškou a dutiny ztrouchnivělého stromu jsou vyzděny. Nebýt tohoto ochranného opatření, trosky lípy by se na zemi neudržely.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina

Otevírací doba:

Volně přístupné