Starobylá čtvrť Zichpil Humpolec

Jedna z posledních čtvrtí starého Humpolce, která se dochovala do dnešní doby, je Zichpil. Tuto čtvrť s křivolakými uličkami a malými domky najdete mezi Horním náměstím a hřbitovem, v těsném sousedství pak stojí bývalé Židovské město.

Kontakt

CASTRUM o.p.s.
Hradská 818,
39601 Humpolec
region Pelhřimov
49.539223, 15.361500Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Židé se v Humpolci „za městem“ začali v této oblasti usazovat koncem 17. století. Pojmenování lokality „Zichpil“ je však prokazatelně starší, ale souvislá zástavba se zde nenalézala. Roku 1785 zde byl vystavěn dodnes unikátně zachovalý toleranční kostelík, který je prohlášenou nemovitou kulturní památkou. Souvislá zástavba zde začala vznikat právě v téže době tj. od 80. let 18. století, a to především v souvislosti s Josefínskými reformami. Proces zastavění byl dokončen v prvních desetiletích 19. století. Jednalo se o menší roubené, částečně roubené i zděné domky (téměř) bez hospodářského zázemí pro chudé obyvatelstvo – drobné řemeslníky, námezdní síly apod.

Do dnešní doby se dochovalo Nápravníkovo stavení, které je součástí prohlídkového okruhu skanzenu Zichpil, který můžete v sezoně navštívit.

Prohlídkové okruhy: 

  • Nápravníkovo stavení – počátky osídlení regionu, vznik Humpolce, historie Zichpil, kultura místních obyvatel
  • Toleranční kostel – těsné soužití třech duchovních kultur – křesťanské, evangelické a židovské
  • Synagoga – bývalý židovský svatostánek s unikátní původní zachovalou výzdobou z roku 1766 v současné době majetkem Československé církve husitské
  • Kostel Sv.Jana Nepomuckého – katolický kostel na humpoleckém hřbitově

Foto: město Humpolec, archiv Vysočina Tourism

Otevírací doba:

červen a září: sobota, neděle a svátky: 10:00 – 17:00
červenec a srpen: kromě pondělí 10:00 – 17:00

 

Videogalerie