Dominikánský kostel Povýšení sv. Kříže Jihlava

Když na konci 19. století zrušili kostel Povýšení sv. Kříže v Jihlavě, byl přestavěn na kasárna a skladiště až do konce druhé světové války. Jeho podobu mu vrátila rozsáhlá rekonstrukce.

Kontakt

Církev československá husitská
Komenského 20
58601 Jihlava 1
region Jihlava
49.397667, 15.590722Mapa
Volné pokoje
Období: léto

K zahájení výstavby kláštera dominikánů došlo o pár let později než u minoritů. Byl založen Přemyslem Otakarem II. v roce 1247 pod vlivem francouzské gotiky. Trojlodí nakonec dostalo klenbu až v 80. letech 14. století pod vlivem stavební hutě Petra Parléře.

Po požárech v 16. století opravili kostel v renesančním slohu. V roce 1871 byl kostel zrušen, předán armádě, ta ho jako kasárna a skladiště používala až do roku 1947. Stavební úpravy, které byly v té době provedeny, zcela zničily unikátní prostor. Na úrovni triumfálního oblouku byla totiž vyzděna příčka, postupně snesena raně gotická klenba a zazděna raně gotická okna.

Ve zbytku dvacátého století kostel sloužil Církvi československé husitské. V roce 2005 koupilo kostel město Jihlava v dražbě za šest milionů korun a začalo několikaletou rekonstrukci. Dnes se v něm konají bohoslužby, občasné koncerty, výstavy nebo přednášky.

Foto: město Jihlava

Otevírací doba:

Bohoslužby:

Neděle 8:30

Videogalerie