Pelhřimov - městský okruh

Pelhřimov není jen město rekordů. Centrem s přilehlými uličkami nabízí mnoho malebných domů, zámek a kostely. Na své si přijdou i děti v muzeu strašidel.

Kontakt

Turistické informační centrum
Masarykovo náměstí 10
39301 Pelhřimov
Volné pokoje
Délka trasy: 5 km
Časová náročnost: 1,5 h
Výchozí místo: Muzeum strašidel a Muzeum Vysočiny
Cílové místo: Vyhlídková věž kostela sv. Bartoloměje
Období: léto, zima

Od voskových figurín přes umělecké sbírky k expozici vězeňství  muzeum strašidel a Muzeum Vysočiny
V jednom z chráněných historických domů na Masarykově náměstí v tzv. Purkrabském domě je ve středověkém sklepení umístěná unikátní expozice strašidel a nadpřirozených bytostí. Rodiče a děti školního věku si přijdou na své při návštěvě Muzea Vysočiny se stálou expozicí v zámku pánů z Říčan. Naopak odrostlejší děti bude určitě zajímat expozice vězeňství v bývalé městské šatlavě, kde je zpřístupněné nádvoří, cela, mučírna a vězeňská kaple.

Procházka Českou knihou rekordů a expozice Stavby ze sirek  Muzeum rekordů a kuriozit
V pěti nově zrekonstruovaných patrech expozice se díky sběratelům a výrobcům všeho možného i nemožného podařilo nashromáždit unikátní exponáty, které jinde na světě nemají obdoby. V domě je také expozice Zlaté české ručičky - Unikáty ze sirek.

Návrat k přírodě uprostřed města  naučná stezka Městské sady
Přírodní charakter parku s pestrou skladbou dřevin i zajímavá historie jeho vzniku spolu s vysokou návštěvností byly hlavním podnětem k vybudování naučné stezky. Na naučné stezce je 12 informačních tabulí.

Oáza klidu jen pár kroků z historického centra - Děkanská zahrada
Součástí Děkanské zahrady nacházející se kousek za kostelem sv. Bartoloměje založené v roce 1603 je altán, voliéra s exotickými ptáky, lavičky a v neposlední řadě i dětský koutek s prolézačkami.

V roli hlásného střežícího město  vyhlídková věž kostela sv. Bartoloměje
Během zdolávání 148 schodů prochází turisté kolem pelhřimovských zvonů, kde mohou nabrat dech k absolvování posledních schodů ústících do zpřístupněné komůrky hlásného.

Foto: TIC Pelhřimov, archiv Vysočina Tourism