Naučná stezka Mohelenská hadcová step

Neopakovatelný reliéf terénu a geologické podloží dělají to, co je na Mohelenské hadcové stepi na Třebíčsku to výjimečné.

Kontakt

Městys Mohelno
67575 Mohelno
region Třebíč
49.109192, 16.183805Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 3,5 km
Časová náročnost: 2,5 h
Výchozí místo: Mohelno
Cílové místo: Mohelno
Období: léto
Počet zastavení: 10
Zaměření: ekologie, ochrana přírody, botanika, zoologie

Národní přírodní rezervací Mohelenská hadcová step provede naučná stezka doplněná směrovými značkami a tabulemi s mapou a výkladem.

Začíná i končí na parkovišti jihozápadně od obce Mohelno, kde si lze zakoupit i tištěného průvodce. Přímo na začátku naučné stezky stojí mohyla z doby železné, připomínající dřívější osídlení. Stezka má deset tematických zastávek, každý z panelů popisuje bezprostřední okolí zastávky, biotop a další zajímavosti. Trasa je středně náročná, protože na ní dochází ke značnému převýšení.

Hornina hadec neboli serpentinit je to, co dalo název národní přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step nedaleko Dukovan na Třebíčsku. Má rozlohu sta hektarů a je chráněná už od třicátých let. Tvoří ji hluboce zaříznutý meandr od řeky Jihlavy, lidově nazývaný Čertův ocas, na jehož severní straně jsou skalnaté, výrazně sluněné svahy o výšce až 120 metrů. Tmavá barva hadcové horniny, vysoký obsah hořčíku, nízké srážky a sluneční záření mají vliv na suché a teplé klima v daném území. Dokonce je tam průměrná teplota o deset stupňů vyšší než v nedalekém Mohelně.

Foto: OKPPCR Kraje Vysočina, Vladimír Kunc