Cyklovýlet z Velké Bíteše do Velkého Meziříčí a zpět

Z jednoho města do druhého nemusíte jet jenom po hlavní silnici. Nabízíme cyklotrasu, která je sice dlouhá, ale plná zajímavých a krásných míst.

Kontakt

TIC Velké Meziříčí
Masarykovo náměstí 5
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 69 km
Časová náročnost: 5 h

Na výlet vyrazíme z náměstí ve Velké Bíteši, odkud se vydáme po trase 5235 směrem na Vlkov.

Za vesnicí Osová odbočuje trasa 5235 ze silnice a povede nás polními a lesními cestami přes osadu Ondrušky až ke křižovatce tras 5235 a 5243. Zde přejedeme silnici a pokračujeme po cyklotrase 5243 až po křižovatku se silnicí 391. Odbočíme vlevo a dojedeme do Křižanova.

Z Křižanova se vydáme po silnici na Velké Meziříčí. Kousek za obcí nás ukazatel povede vlevo na Sviny.

Ve Svinech zahneme s červenou značkou vpravo do obce Lhotky, tam na rozcestí opět vpravo a po trase 5242 dojedeme do Velkého Meziříčí.

Z náměstí ve Velkém Meziříčí se vydáme po žluté značce směrem na Nesměř. U hájovny Nesměř přejedeme na druhý břeh a pokračujeme údolím do vsi Oslava.

Z Oslavy pojedeme po málo frekventovaných silnicích k Panskému Mlýnu a odbočíme vlevo (opustíme žlutou).

Vystoupáme silnicí do Tasova a po silnici sjedeme kolem kostela (zde se přidává modrá značka) až na křižovatku, kde se vydáme po modré vlevo. Přivede nás do Jabloňova.

Před ním podjedeme dálnici D1 a projedeme obcí, až se dostaneme do polí nad ní. Vjedeme do lesa a dojedeme k rozcestí Březejcký les. Kousek za ním opustíme modrou a odbočíme vlevo na cyklotrasu 5240. Pak dorazíme na silnici, na níž odbočíme vpravo do Ronova.

Před kostelem se dáme vpravo a po trase 5242 dojedeme terénem do Osové Bítýšky.

Pokračujeme po silnici ve směru na Jáchymov. Před Jáchymovem zahneme na křižovatce doleva na silnici 602 a přes Bezděkov a Nové Sady dorazíme do Velké Bíteše.

Foto: Jakub Mertl, Lenka Růžičková, Petr Lemberk.