Věda v muzeu - Ing. Jan Vondrák, DrSc., dr. h. c.: Mayská říše, mayský kalendář a záznamy astronomických pozorování

Termín: 7. 3. 17:00 - 19:00

Místo konání: Humpolec

Muzeum dr. Aleše Hrdličky v Humpolci vás zve na přednášku

Mayská říše, mayský kalendář a záznamy astronomických pozorování (přednáší Ing. Jan Vondrák, DrSc., dr. h. c.)


Mayská říše, mayský kalendář a záznamy astronomických pozorování

V průběhu tisíciletí se na území střední Ameriky vytvářely indiánské kultury, mezi nimiž vynikala kultura mayská. Mayové jsou známí nejen velkolepými kamennými stavbami, ale především svým propracovaným kalendářem. A právě mayský kalendář bude tématem přednášky.

Ing. Jan Vondrák, DrSc., dr. h. c., (* 12. září 1940) absolovoval v roce 1962 zeměměřické studium na ČVUT v Praze a po promoci nastoupil do astronomického oddílu bývalého Geodetického a topografického ústavu, v roce 1964 přešel do Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického , od roku 1977 je vědeckým pracovníkem Astronomického ústavu ČSAV, resp. AV ČR (ASÚ) v Praze. Kandidátskou práci z geodetické astronomie obhájil roku 1973, doktorskou disertaci v r. 1985.

Je členem několika významných mezinárodních vědeckých společností, rozsálá je jeho publikační činnost.

Foto: Milan Makovička

Kontakt
Humpolec, klub, Mikádo na Havlíčkově náměstí,
396 01 Humpolec
… Ameriky vytvářely indiánské kultury, mezi nimiž vynikala kultura mayská. Mayové jsou známí nejen velkolepými kamennými stavbami, ale především svým propracovaným kalendářem. A právě mayský kalendář bude tématem přednášky. Ing. Jan Vondrák, DrSc., dr. h. c., (* 12. září 1940) absolovoval v roce 1962 zeměměřické studium na ČVUT v Praze a po promoci nastoupil do astronomického oddílu bývalého Geodetického a topografického ústavu, v roce 1964 přešel do Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického , od roku 1977 je vědeckým pracovníkem Astronomického ústavu ČSAV, resp. AV ČR (ASÚ) v Praze. Kandidátskou práci z geodetické astronomie obhájil roku 1973, doktorskou disertaci v r. 1985. Je členem několika významných mezinárodních vědeckých společností, rozsálá je jeho publikační činnost.

Foto: Milan Makovička