Šlakhamr Hamry nad Sázavou

Bývalý vodní mlýn v malebném údolí řeky Sázavy nabízí expozici zaměřenou na železářskou a kovářskou tradici na Žďársku. Dozvíte se, jakým způsobem žili středověcí železáři, kde a jak získávali základní suroviny ke své práci – tedy dřevo, dřevěné uhlí a železo. Jaké tvořili výrobky a co jim při práci pomáhalo. Uvidíte chod vodního kola, bucharu i dalších zařízení a dozvíte se spoustu technických i historických zajímavostí a něco ze života posledních obyvatel hamru.

Kontakt

Hamry nad Sázavou 322
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.566139, 15.878538Mapa

Šlakhamr se nachází v malebném údolí řeky Sázavy v obci Hamry nad Sázavou v okrese Žďár nad Sázavou. Bývalý vodní mlýn, který zanikl v 17. století, prošel v minulých třech letech nákladnou rekonstrukcí a dnes nabízí expozici, která se zaměřuje na žďárský region a železářskou tradici. O ni se zasloužil cisterciácký řád z kláštera ve Žďáru nad Sázavou, který ve snaze o hospodářskou soběstačnost založil okolo desítky hamrů.

Expozice prostřednictvím Technického muzea v Brně ve šlakhamru představuje, jakým způsobem středověcí železáři získávali základní suroviny, tedy dřevo, dřevěné uhlí a železo a jaký byl sortiment produktu hamrů. Návštěvníkům bude během prohlídky předvedena ukázka chodu vodních kol a při speciálních akcích i chod bucharu a dalších zařízení.