Ferraty ve Víru

Při vytváření údolí Víru zanechala řeka Svratka na okolních svazích skalní útesy, které jsou od roku 2003 využívány místními horolezci.

Kontakt

49.562057, 16.309677Mapa

Nejvíce stěn se nachází v úseku od přehradní hráze vodního díla Vír zhruba 0,5 kilometru směrem po proudu až k mostu přes Svratku. Skály nalezneme na obou březích. Na levém břehu přímo pod hrází jsou Jezerní a Vodácká stěna. První z nich je velmi populární díky via ferratě z roku 2015, a také pro množství sportovních lezeckých cest vhodných pro začátečníky. Vodácká stěna nazvaná podle přilehlého kajakářského kanálu leží pár metrů blíž směrem do obce a v současnosti je připravována pro skalní lezení.  Na pravém břehu níže po proudu nalezneme centrum vírského horolezectví.

Dvě skály Velká a Malá věž jsou využívány pro letní i zimní (ledové) lezení, na Velkou věž stoupá další via ferrata a pod ní se nachází horolezecká chata Krabička s půjčovnou vybavení a občerstvením. U chaty také začíná okruh Via ferrata Vír, který obsahuje ferratu Ledové stěny, Horní vyhlídky i Jezerní stěny. Horní vyhlídka byla dostavěna v roce 2020 a nabízí jedinečný výhled na vírskou přehradu. Více informací naleznete na stránkách spolku Ledové stěny Vír, který pro Vás veškeré lezení ve Víru připravil a nadále o jeho rozvoj pečuje.    

Foto: Údolí sportu