Neúnavný stopař ztracené historie

Ladislav Vilímek

29.5.1940

historik, badatel a spisovatel 

Období: léto

Narodil se v rodině jihlavského živnostníka. Pro svůj nedělnický původ mohl být přijat pouze na textilní průmyslovou školu v Heleníně. V letech 1995–2002 pracoval v jihlavském okresním archivu. Dodnes píše odborné i popularizační články. 

Dlouhodobě se zaměřuje na historii Jihlavska, zejména na dějiny Židů na Jihlavsku. Právě díky jeho neúnavné práci vznikla kartotéka židovských obyvatel Jihlavska, která rovněž obsahuje seznam všech jihlavských obětí holokaustu

„Bylo tu dvanáct set Židů. Dnes se tady k židovství hlásí jen jeden člověk. Mnozí často ani netuší, že mají židovské kořeny. Přitom si ani neuvědomujeme, v jaké symbióze dříve Češi, Němci a Židé v Jihlavě žili a že si moc neškodili.“ 

 Za dlouholeté úsilí o zachování památky židovských obyvatel Jihlavy mu byla v roce 2012 Židovskou obcí v Brně udělena pamětní medaile Barucha Jacoba Placzka a Richarda Federa.

V roce 2014 obdržel Cenu primátora statutárního města Jihlavy.

V roce 2017 získal Ladislav Vilímek Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina, přesná kategorie byla uveřejněna v říjnu 2017, obdržel Kamennou medaili Kraje Vysočina.

 Jeho životopis sepsali žáci Základní školy v Jihlavě v projektu Příběhy našich sousedů.

Knihy:

I domy umírají ve stoje I., II., III., IV., V.

Židovští studenti německého a latinského gymnázia v Jihlavě.

 

Foto: Paměť národa

Nebyla nalezena žádna položka.