Prázdniny v Třešti u strýčka Löwyho

I když je spisovatel Franz Kafka úzce spjat s Prahou, jeho cesta vedla často také na Vysočinu, konkrétně do Třeště, kam rád jezdil v době prázdnin (1900 - 1907) za svým strýcem Sigfriedem Löwym.
Období: léto
Dům se zelenou fasádu na Malém náměstí číslo 131 by mohl vyprávět příběhy o mladém Franzi a jeho první lásce Hedvice a venkovském lékaři, jenž inspiroval budoucího spisovatele k literární tvorbě. Právě sem přijížděl Kafka několik let trávit prázdniny a "dýchat čerstvý vzduch".
 
Lékař Löwy byl nejmladší bratr Kafkovy matky Julie, vystudoval gymnázium a posléze také medicínu v Praze. V  Třešti převzal a vedl lékařskou praxi v letech 1899 až 1924. Sigfried byl velký svéráz s neobvyklými způsoby léčby, který nesnášel léky a injekční stříkačky. Ve své praxi prosazoval přírodní způsoby léčby a pohyb na čerstvém vzduchu. 
Novinek v léčbě se ale rozhodně nebál, což dokazuje založení první stomatologické praxe, kterou v kraji provozoval. Jako svobodný mládenec měl celkem dobré finanční příjmy, a tak podporoval chudé studenty i své pacienty v nouzi.
Po té, kdy ho synovec Franz nadchl pro svět vonící benzínem, "přesedlal" v roce 1903 ze svého oblíbeného koně na motorové kolo s příznačným názvem Puch. Na sedačce motorového oře se stal nadšeným průkopníkem motorismu na Vysočině, který pro velký hluk a nelibou vůni otravující ulice Třeště, získal přezdívku "smrdutý čert".
 
Na konci léta 1917 dostal komplikovaný zdravotní stav Franze Kafky konečně diagnózu-tuberkulóza. Vztah mezi strýcem a Franzem se ještě více upevnil. Sigfried svého synovce často navštěvoval, radil a doporučoval vhodnou přírodní léčbu, procedury i sanatoria nebo hradil léčebné náklady.  
Společně s Karlem Herrmanem (švagrem Kafky), také vyřizuje administrativní věci v rakouském sanatoriu Wienerwald, kde Franz Kafka 3. června 1924 zemřel, a převáží jeho tělo vlakem zpět do Prahy.
 
V následujícím roce se strýc Löwy stěhuje do hlavního města za svou rodinou, kde plánuje strávit krásný podzim života. Politické a společenské změny ale rozhodly jinak. V úterý 20. října 1942 zvolil pětasedmdesátiletý MUDr. Sigfried Löwy před nástupem do transportu jinou cestu a s pomocí nenáviděné injekční stříkačky plné jedu na ni odchází...
 
-----------------------------------------------------------------
V Třešti naleznete spisovatelovu bustu a pamětní desku. O vztahu Kafky k městu si můžete také přečíst v knize Věčný poutník a hledač štěstí od Františka Bukvaje.
 

 Foto: IC Třešť

Nebyla nalezena žádna položka.