Thein křehký svět snů a tajemství

Thea Weltner

21.4. 1917 Jihlava-17.5.2001 Curych

Výtvarnice, scénografka, módní designérka

V Jihlavě prožila své dětství a mládí, v dospělosti rodné město opustila a osud ji zavedl na nejrůznější místa světa.

Období: léto

Po maturitě na jihlavském gymnáziu v roce 1935 odešla Thea studovat filozofii na Karlovu univerzitu v Praze. Studia ale kvůli nastupujícímu nacismu nedokončila a v rozmezí let 1936-37 navštěvovala školu módního návrhářství v Praze. Právě tomuto oboru se společně s navrhováním nábytku a historických kostýmů věnovala také v následujících letech. Druhá světová válka ale tvrdě zasáhla do jejího života. Ztratila celou rodinu a traumatické zážitky z tohoto období ji nikdy neopustily. 

K módnímu návrhářství  se po válce opět vrátila. V roce 1948 odešla ze země a následujících 17 let prožila v Austrálii, kde se opět věnovala módní tvorbě a malování. Do Evropy se Thea vrátila na konci šedesátých let. Domov našla ve Švýcarsku, kde v letech 1973–74 navštěvovala Uměleckoprůmyslovou školu v Curychu. V roce 1979 byla přijata do Společnosti švýcarských malířů, sochařů a architektů /Gesellschaft Schweizerischer Maler, Bildhauer und Architekten, GSMBA/. Právě končící 70. léta znamenala počátek více než dvacetiletého období výrazné umělecké aktivity. Thea Weltner se nezabývala výhradně výstavní tvorbou, podílela se na také scénografiích pro několik divadelních her, projektů a performancí /např. 1983 projekt „Zlatá vodárna“ v NY/.

Křehkost, snovost a tajemství její tvorby můžete objevit ve stálé expozici Domu Gustava Mahlera, kam byla díla na její výslovné přání umístěna.

Další tvorbu můžete vidět ve sbírkách Národní galerie v Praze, v Knihovně umění Státního musea v Berlíně, v Domě umění v Curychu, a  soukromých sbírkách v Evropě i USA.

V roce 2003 jí byla In memoriam udělena cena města Jihlavy.

Nebyla nalezena žádna položka.