Z Nového Města do Tokia

Když Fumiko Išoka, zakladatelka centra pro studium holocaustu v Tokiu, otevírala v roce 2000 poštovní balík z Evropy, určitě netušila, jak silný příběh ji z památníku bývalých koncentračních táborů posílají. Vedle dalších předmětů v krabici objevila tmavý kufřík s bílým nápisem: Hanna Brady

Období: léto

Hana bydlela se svou rodinou a o tři roky starším bratrem Jiřím v Novém Městě na Moravě na Vratislavově náměstí v pozdně gotickém domě označeným číslem 13. 

Rodiče Karel a Markéta zde provozovali maloobchod- potraviny. Karel byl dobrý obchodník, a tak není divu, že před svou provozovnou vybudoval první čerpací stanici ve městě a mezi prvními začal také obchodovovat s uhlím.  Není asi náhodou, že první telefonní linku získali v Novém Městě na Mortavě právě Bradyovi. 

Manželé se ale nevěnovali pouze obchodní činnosti, zapojili se aktivně do společenského života ve městě: Karel Brady hrál ochotnické divadlo, byl členem Sokola, dobrovolných hasičů, aktivní fotbalový hráč. S rodinou finančně a materiálně podporoval skauty, dětský domov i umělce, například avantgardního sochaře Vincence Makovského, který byl Karlovým bývalým spolužákem. 

Jenže s nástupem nacismu se vše změnilo

V roce 1939 byl otec Hany zatčen a o tři roky později zavražděn v Osvětimi. Maminku potkal podobný osud ve stejném roce v Ravensbrücku. 

Poté, co Hana ztratila oba rodiče, našla společně se svým bratrem zázemí u strýce Ludvíka Hájka, který byl katolického vyznání, a tak jemu ani jeho rodině nacistické perzekuce nehrozily.  Bohužel i tady si Hanu našla 14. května 1942, krátce před jejími jedenáctými narozeninami, obsílka do deportačního centra v Třebíči. Odtud s bratrem po čtyřech dnech odjíždí do terezínského ghetta.

Hany vlak se zastavil v Osvětimi 23.10.1944 a již dál nepokračoval. Její kroky vedly přímo do jedné z plynových komor.  

Bratr Jiří přežil Osvětim jen zázrakem, po osvobození se rozhodl odejít před komunistickým režimem do Kanady, kde později založil rodinu a stal se úspěšným podnikatelem a podporovatelem Čechů v exilu.

Zde ho také našla Fumiko Išoka a společně s ním zrekonstruovala osud mladší sestry Hany.

O bezmála ročním pátrání japonské badatelky vypráví kniha Karen Levine Hanin kufřík - Příběh dívky, která se nevrátila. Kniha byla přeložena do 35 jazyků. Na její motivy vznikla i divadelní hra. 

 Jiří Brady zemřel v lednu 2019 v kanadském Torontu.

Od roku 2020 připomíná osud židovské rodiny Bradyových název nově pojmenované ulice v Novém Městě na Moravě. 

 

 

foto: Projekt Hanin kufřík in lidovky.cz

 

Nebyla nalezena žádna položka.