Rozhledna Mařenka u Štěměch

Už v minulém století stávala na vrchu Mařenka trigonometrická vyhlídková věž, kterou ale strhla bouře. Dnešní rozhledna nabízí výhled do krajiny od roku 2012.

Kontakt

Obec Štěměchy
67527 Předín
region Třebíč
49.170753, 15.703010Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Původní rozhledna na hoře Mařence nedaleko Štěměch na Třebíčsku sloužila od roku 1941. Podle pamětníků bylo za dobrého počasí vidět až do sousedního Rakouska. V 50. letech minulého století se však při silné bouři zřítila. Od té doby proběhlo několik pokusů o její obnovu.
Obce Rokytnice nad Rokytnou, Markvartice, Předín, Štěměchy, Čáslavice, Římov a Chlístov se proto spojily do Mikroregionu Podhůří Mařenky. Novou rozhlednu plánovaly už od roku 2003, nakonec ji otevřely v roce 2012.

Kombinací obvodového pláště z kamene a kovové konstrukce schodiště s dřevěnými prvky vznikla unikátní 31 metrů vysoká stavba, na jejímž vrcholu je zastřešené vyhlídkové molo. Vznikla podle návrhu architekta Fraňka a má 156 schodů.

Název Mařenka pochází podle pověsti a Marianě neboli Mařence, kterou zamordovali loupežníci v roce 1689. Leží tam také smírčí kámen s křížem.

Foto: archiv Vysočina Tourism, virtuální prohlídka, m - ARK

Otevírací doba:

volně přístupná

Videogalerie