Věž zříceniny hradu Orlík

Nová vyhlídková rozhledna na věži hradu Orlíku láká k výšlapu návštěvníky Humpolecka již od roku 2014. Výhledy z věže patří k nejlepším v okolí – vrch Melechov, hrad Lipnice, město Humpolec jak na dlani. Na východě můžete dohlédnout až k Havlíčkovu Brodu.

Kontakt

CASTRUM o.p.s. -Správa hradu Orlík nad Humpolcem
Hradská 818
39601 Humpolec
region Pelhřimov
49.995781, 16.290903Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Hrad Orlík byl vybudován na konci 14. století. Zachovala se z něj mohutná hranolová věž a vstupní brána, které chránily hrad z nejsnáze přístupné severní strany a zbytky obytného paláce. Na začátku 16. století prošel hrad radikální přestavbou, opevnění bylo doplněno baštami, změněna byla dispozice obytných budov a hrad byl poprvé uváděn jako Orlík. Přestavba však nebyla nikdy zcela dokončena a ve třicátých letech 17. století byl hrad opuštěn.

Místní aktivisté i Klub českých turistů se už od roku 1911 snaží zakonzervovat zbytek hradu. Dokonce lze díky nově postavené rozhledně z roku 2014 vystoupat na hradní věž. Místo dnes slouží k nejrůznějším kulturním akcím, pořádají se zde začátkem prázdnin středověké slavnosti, využívají ho také oddíly a tábory, svatebčané i filmaři. Hrad si například zahrál v pohádce Jak se budí princezny.

Prohlídkový okruh

  • Hradní muzeum, galerie a věž, vyhlídková terasa starého paláce, sklepení, druhá hradní brána, bašty, hradní kuchyně, nový palác, bastion, rekonstruovaná chlebová pec

Foto: archiv město Humpolec, virtuální prohlídka

Otevírací doba:

duben: soboty, neděle a svátky: 10:00 – 17:00
květen, červen, září, říjen: čtvrtek – neděle a svátky: 10:00 – 17:00
červenec a srpen: mimo pondělí: 9:00 – 18:00

 

Videogalerie