Muzeum Vysočiny Třebíč

Nepřehlédnutelnou dominantou Třebíče je renesanční zámek, někdejší benediktinský klášter, dnes sídlo Muzea Vysočiny Třebíč. Expozice Muzea Vysočiny Třebíč nabízí pohled do historie i detaily života v regionu.

Kontakt

Kraj Vysočina
Zámek 1
67401 Třebíč 1
region Třebíč
91766
49.217312, 15.873155Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Život v Třebíči se začal psát díky benediktinským mnichům. V letech 1101–1104 byl vystavěn první klášter, který přestavěla stavební huť do kamenné podoby ve 13. století. Současně s přestavbou vznikl i opatský chrám, dnešní bazilika. V patnáctém století se tu dokonce zastavil syn Jiřího z Poděbrad Viktorín, kterého obléhal uherský král Matyáš Korvín. V 16. století došlo k velké přestavbě kláštera na renesanční zámek a usadili se zde Valdštejnové, kteří pokračovali také v barokních úpravách.

Zámek leží v severozápadní části Třebíče nad levým břehem řeky Jihlavy. Zámecká budova je trojkřídlá, vnitřní nádvoří uzavírá na severu románsko-gotická bazilika sv. Prokopa. Nejviditelnější část někdejšího kláštera, jehož přestavbou vznikl současný zámek. V současné době zámek spravuje Muzeum Vysočiny Třebíč. Od roku 2013 nabízí čtyři expozice, jejichž součástí jsou i autentické zvuky nebo velkoplošné videoprojekce.

Expozice muzea:

  • Svět neživé přírody – součástí jsou také moravské vltavíny
  • Svět portálů a bran – církevní téma, středověké kláštery, benediktini, kapucíni, osudy církve na Třebíčsku ve druhé polovině 20. století
  • Valdštejnové na Třebíči – zámecká expozice
  • Lidé. Místa. Osudy. – osobnosti regionu, příroda, řemesla a betlémy

Také budova Předzámčí má svoji interaktivní expozici, kterou provází historické postavy kronikář Jan Suchenius a kupec Francesco Calligardi. Vypráví o tom, jak se staví bazilika, jak vzniká město a jaká byla řemesla.

Veškeré prostory muzea jsou zcela bezbariérové.

Foto: Vladimír Kunc, Muzeum Vysočiny Třebíč - Tomáš Bartůšek

Vybavení

  • Bezbariérový přístup

Otevírací doba:

září – červen: úterý – neděle: 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00

červenec – srpen: denně: 9:00 – 12:00, 13:00 – 17:00

Videogalerie

Přílohy a materiály