Židovský hřbitov Humpolec

Kolem tisícovky náhrobků se nachází na židovském hřbitově v Humpolci. Nejvíce ho poničila německá mládež za druhé světové války a poté vykradači žulových náhrobků.

Kontakt

Infocentrum Humpolec
Havlíčkovo náměstí 91
39601 Humpolec
region Pelhřimov
49.542240, 15.371650Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Pod hradem Orlíkem v lesoparku asi kilometr od synagogy se nachází humpolecký židovský hřbitov. Založen byl na počátku 18. století a bylo nutné jej dvakrát rozšířit. U vstupu se nacházela obřadní síň a uvnitř byla studna. Tisícovka barokních i klasicistních hrobů jsou bez obrubníků a mají hebrejské, německé a české nápisy s tradiční výzdobou a symboly.

Poslední pohřeb se tu konal v roce 1942 a později sem byli přidáni další Židé, kteří zahynuli v zahraničí a připsali také jména obětí holocaustu. Poslední oprava se konala ve 20. letech 20. století a pak hřbitov chátral. Podepsala se na tom i atmosféra druhé světové války a vykradači náhrobků. Dnes hřbitov patří Židovské obce v Praze.

Hřbitov sloužil pro Židy ze širokého okolí, jsou zde pochování také předci příbuzní hudebního skladatele Gustava Mahlera, spisovatele Franze Kafky, dirigenta Josefa Stránského a malíře a spisovatele Ernsta Mandlera.

Prohlídkové okruhy

  • Není zde pravidelná návštěvní doba, prohlídku s výkladem lze sjednat telefonicky se správcem této památky. Židovský hřbitov si lze prohlédnout bez průvodce, klíče jsou v Muzeu Dr. Aleše na Horním náměstí nebo v Turistickém informačním centru na Havlíčkově náměstí.

Foto: www.dedictvivysociny.cz