Ukázková přírodní zahrada Chaloupky

Ukázková přírodní zahrada u pobytového Ekocentra Chaloupky Kněžice, které sídlí na bývalém loveckém zámečku. 

Kontakt

Kněžice 109
67529 Kněžice u Třebíče
region Jihlava
49.269047, 15.703373Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Ekocentrum Chaloupky se nachází v katastru obce Kněžice (nad Novou Brtnicí) na půli cesty mezi Třebíčí a Jihlavou.

Certifikovaná Ukázková přírodní zahrada se skládá z několika částí – okrasná část s trvalkami a bylinkami, malým jezírkem, vrbovým altánem, pěstební část ve vysokých záhonech, velký skleník, květnatá louka, ovocný sad se včelami a domácími zvířaty.

Stěžejní činností jsou pobytové a jednodenní výukové akce pro školy, zaměřené na poznávání ekosystémů, lesní moudrost. V zimě pak rekonstruujeme život na vesnici před sto lety. Využíváme vlastní malou zvířecí farmu v ekocentru i větší farmu v Zašovicích, přírodní zahradu, učíme na louce, v lese, lovíme hmyz v rybníčku.

Pořádáme různorodé akce pro pedagogy a širokou veřejnost.

Ekocentrum vytápíme tepelným čerpadlem, snažíme se připravovat jídla z místních surovin, využíváme mléčných výrobků z naší farmy v Zašovicích.

Kromě vlastní činnosti nabízíme zázemí pro akce jiných organizací (ubytování, stravování zapůjčení prostor a techniky), prostory pro pořádání svateb, individuální turistiku – ideální pro cyklisty, běžkaře a rodiny a dětmi (podkrovní pokojíky s vlastním soc. zařízením, jídelna s vybaveným kuchyňským koutem), celoročně přístupnou zahradu a dětskou farmu.

K procházce po okolí lze využít značenou okružní Lesní naučnou stezku, která začíná u budovy střediska. Délka trasy asi čtyři kilometry s možností zkratek, 6 informačních tabulí.

Zdroj informací a fotografií: www.dozahrad.cz, výstup přeshraničního projektu programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika GrünRaum. Jeho cílem je využít vzrůstajícího zájmu o zahradní turismus a využít velký potencionál přírodního a kulturního bohatství zahrad a dalších zelených prostor na jižní Moravě, Vysočině a v Dolním Rakousku.