Židovský hřbitov Jemnice

Za druhé světové války jemnický židovský hřbitov poničili nacisté a některými pomníky byla vydlážděná jedna z ulic. Po osvobození se však vrátily zpět.

Kontakt

Turistické informační centrum Jemnice
Husova 2
67531 Jemnice
region Třebíč
49.015896, 15.569407Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Židovský hřbitov v Jemnici stojí už od 14. století na tom stejném místě, tím pádem se řadí mezi nejstarší pohřebiště na Moravě. Hřbitov má nepravidelný tvar a je obehnán masivní kamenocihelnou zdí. Po roce 1824 tam byla postavená prostá márnice, která byla v padesátých letech zbořena.

Ve svahu je umístěných 25 nepravidelných řad hrobů, které jsou kolmo k vrstevnicím. Starší náhrobky jsou napsány hebrejsky a mají rostlinnou nebo ornamentální výzdobu. Novodobé náhrobky jsou skromnější a psány německy. Nejstarší dochované náhrobky pocházejí z konce 17. století, poslední pohřeb se uskutečnil na počátku 2. světové války. Poté byl hřbitov těžce poškozen nacisty, nové náhrobky pokáceny a rozkradeny a staršími pomníky vydláždili ulici Na malé brance. Po osvobození byly tyto náhrobní kameny vráceny zpět na hřbitov, ovšem jen opřené o zeď. Areál se pak dočkal obnovy po revoluci. Dochovalo se zhruba čtyři sta náhrobků.

Foto: archiv Vysočina Tourism