Alternátor – ekotechnické centrum Třebíč

Momentálně v rekonstrukci. Předpokládáné otevření únor - březen 2024.

V Třebíči v ekotechnickém centru je unikátní projekční koule, která simuluje přírodní a vesmírné úkazy. V současné době najdete takové zařízení jen na deseti místech v Evropě.

Kontakt

TTS Třebíč
Tomáše Bati 1083
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.207096, 15.861751Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči je jediné science centrum na Vysočině. Sídlí v areálu bývalé Baťovy továrny a kromě expozic věnovaných zejména energii a jejímu využití jsou jeho prostory věnovány i historii výroby obuvi a ponožek v Třebíči. Centrum je rozděleno do pěti expozic. Navštívit je mohou malé děti i dospělí. Mimo to se tam koná i řada doprovodných akcí, zejména pro školy a školky.

První část s názvem Plnou parou vpřed ukazuje parní lokomobilu, unikátní sbírku stabilních motorů a parní stroj. Návštěvníci se seznámí s tím, jak tyto stroje pracovaly a k čemu sloužily, na velkém dotykovém panelu si mohou parní stroj i složit, aby pochopili jeho princip. Expozice Energie a náš svět se zabývá různými zdroji energie na planetě. Nejzajímavějším exponátem je část lopatky z větrné elektrárny, která zároveň slouží jako lezecká stěna. Najdete zde i funkční turbínu, která ještě nedávno sloužila v papírnách v Přibyslavicích. Zajímavostí je i energodomek ve skutečné velikosti 1+kk, kde je veškerá kabeláž vedena po stěnách.

Věda na kouli je ojedinělá snad na celém kontinentu. Projekční kouli dodala společnost Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), což je dceřiná větev agentury NASA. Na zhruba dvoumetrovou kouli umístěnou ve zvláštním multimediálním sále promítají čtyři speciální projektory data, která do Alternátoru dodává NOAA i NASA, a to často i v reálném čase.

Expozice Boty a ponožky se zabývá zejména výrobou obuvi v Třebíči, a to jak za Baťovy éry, tak za socialismu. Návštěvník zde najde staré obuvnické stroje a pletačky ponožek, nad kterými visí hesla typická pro Baťu i pro znárodnělé hospodářství.

Nejnovější výstava Závislosti zajímavou formou upozorňuje na problematiku závislostí na cigaretách, alkoholu, návykových látkách či hracích automatech.

Foto: Jakub Mertl, archiv Alternátor Třebíč

Otevírací doba:

pro veřejnost:
sobota 10:00 - 17:00, projekce na kouli je v 11:00 a 15:00

V neděli je zavřeno.

Ve všední den otevřeno pouze pro objednané skupiny.