Pelhřimov není jen město rekordů. Historické centrum s přilehlými uličkami nabízí mnoho malebných domů, bývalý zámek, kostely a spoustu turistických cílů, kde si na své přijdou převážně rodiny s dětmi.  

Kontakt

Turistické informační centrum
Masarykovo náměstí 10
39301 Pelhřimov
region Pelhřimov
49.431335, 15.223357Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Historie města sahá do 12. století. Město bylo ve vlastnictví pražských biskupů – tradice považuje za zakladatele města biskupa Pelhřima (latinsky Pelegrina).

Město se od poloviny 14. století velmi rychle rozvíjelo, hlavně v soukenictví, plátenictví, tkalcovství a perníkářství. Měšťanské domy, opevnění a brány vznikly za dob Mikuláše Trčky z Lípy a zámek potom za rodu Říčanských z Říčan. Tehdy už královské město poznamenala třicetiletá vojska i požáry.

Na Masarykově náměstí v Pelhřimově se nachází renesanční a barokní domy s podloubím, uprostřed stojí empírová kašna se sochou sv. Jakuba. Stojí tu také kostel sv. Bartoloměje nebo socha sv. Jana Nepomuckého. Mezi známé dominanty patří také Dolní (Jihlavská) brána, kterou postavili v 16. století. Je to pětipatrová hranolovitá stavba, kde dnes sídlí Muzeum rekordů a kuriozit. Ze stejného období pochází i Horní (Rynárecká) brána. Mezi nejhezčí domy patří Šrejnarovský dům na severní straně náměstí nebo Fárův dům v pozdně barokním slohu, který má kubistickou podobu.

Foto: Vladimír Kunc, Martin Dubský

Otevírací doba:

Královské město Pelhřimov se nachází na polovině cesty po dálnici D1 mezi Prahou a Brnem – sjezd EXIT 90 u Humpolce. Do Pelhřimova se dostanete autobusem, vlakem, ale i na kole nebo pěšky. 
Město leží na okraji Českomoravské vrchoviny a právem je označováno jako "Brána Vysočiny". Nadmořská výška města je rozdílná. V centru u paty věže kostela sv. Bartoloměje je 498,63m.n.m. a na vlakovém nádraží 509,7m.n.m.

Videogalerie