Dnes je Humpolec známý díky pivovaru a také strategickým umístěním u dálnice. Jako maják nad městem se tyčí hrad Orlík s rozhlednou na hradní věži. Svůj otisk tu také zanechalo židovské osídlení a zbytky ghetta.

Kontakt

Infocentrum Humpolec
Havlíčkovo náměstí 91
39601 Humpolec
region Pelhřimov
49.541000, 15.355776Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Osada Humpolec, ležící na staré zemské stezce, je připomínána v historických pramenech ze 12. století. Patřila řádu Německých rytířů, želivskému klášteru a řadě šlechtických rodů. V průběhu 13. století nabyla oblast na významu těžbou stříbra a osada se rychle rozvíjela. Když skončila těžba, orientovali se lidé na soukenictví, až se městu začalo říkat český Manchester. Stejně tak se od 16. století rozvíjelo pivovarnictví, na které navázal současný pivovar Bernard.

Nejstarší částí města je Zichpil, kde návštěvníci mohou navštívit skanzen. Během prohlídky se seznámí s životem obyvatel v původně dochovaném Nápravníkově stavení. Naproti němu navštíví toleranční kostel, který patří k nejstarším zachovaným objektům svého druhu v České republice a k prvním tolerančním kostelíkům v Čechách. Třetí částí skanzenu je synagoga z roku 1762 postavená v barokním slohu, která vznikla v centru tehdejšího Židovského města.

Hornímu náměstí v Humpolci vévodí architektonicky cenná budova radnice z roku 1914 zdobená sochami, za jejichž autora bývá považován František Fiala, známý jako Ferenc Futurista. Jeho autorství však není zatím dostatečně prokázáno. Jedinečným příkladem funkcionalistické architektury je Medova vila, kterou si nechal postavit na dnešním Tyršově náměstí místní továrník podle návrhu architekta Josefa Gočára v roce 1934.

Foto: město Humpolec, archiv Vysočina Tourism, Měkis Humpolec

Videogalerie