Velké Meziříčí

Město Velké Meziříčí na soutoku dvou řek lze dnes spatřit jako na dlani z dálničního mostu. Zachovalo si svoji historickou podobu a láká na architektonické památky.

Kontakt

Informační centrum
Radnická 29/1
59413 Velké Meziříčí
region Žďár nad Sázavou
49.355217, 16.012243Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Už v desátém století se na soutoku řek Oslavy a Balinky protínaly dvě významné obchodní cesty. Osada Velkého Meziříčí na Žďársku vznikla ve 12. století. Roku 1408 město obdrželo plná městská práva. Město mělo pevné hradby se třemi bránami. Dokončeno bylo i opevnění hradu. Období největšího rozkvětu prožívalo město v 16. století. Ve městě působilo třiadvacet řemeslnických cechů, měšťané si stavěli honosné domy, přebudována byla radnice i gotický kostel sv. Mikuláše.

Dominantou náměstí je kostel sv. Mikuláše, jehož šedesátimetrová věž chrámu je přístupná jako vyhlídka. Dříve byla domovem pro zvoníka a ponocného. Dalšími objekty jsou renesanční radnice, dům Obecník se zachovalými sgrafity, bývalé Luteránské gymnázium, sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého nebo barokní kašna se sochou sv. Floriána. V Meziříčí stojí také renesanční zámek a muzeum. Návštěvníci tady uvidí zámecké pokoje a expozici věnovanou regionální historii a pozemním komunikacím.

Za zmínku stojí také židovská čtvrť, kde se dodnes dochovalo 63 původních objektů včetně dvou synagog a hřbitova. Od června 2015 láká k návštěvě i rozhledna na Fajtově kopci nad městem, která je otevřená denně od 5.00 do 22.00 hodin.

Foto: Jiří Michlíček, Pavel Pavelka, Květoslava Hladíková - archiv města Velké Meziříčí

 

Videogalerie