Bystřice nad Pernštejnem

"Město Bystřice nad Pernštejnem, položené na okraji Českomoravské vysočiny a vzdálené přibližně 50 km od Brna, nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci historického dědictví a přírodních krás. Založeno ve 13. století pány z Medlova jako správní středisko regionu, bylo povýšeno na město 11. dubna 1580 císařem Rudolfem II., díky přímluvě Vratislava z Pernštejna. Jeho znak, kombinující zubří hlavu a rozkřídleného orla, odkazuje na bohatou historii a význam města.

Kontakt

Město Bystřice nad Pernštejnem
Příční 405
59301 Bystřice nad Pernštejnem
region Žďár nad Sázavou
00294136
49.522945, 16.261467Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Sportovní vybavenost a kulturní památky činí z Bystřice nad Pernštejnem atraktivní destinaci. Mezi hlavní pamětihodnosti patří farní kostel sv. Vavřince, jehož pozdně barokní podoba dominuje náměstí, a kostel Nejsvětější Trojice s unikátním náhrobkem. Barokní kaple sv. Anny a Městské muzeum v bývalé radnici představují další důležité body zájmu.

V muzeu se návštěvníci mohou seznámit s historií a kulturou regionu prostřednictvím rozmanitých expozic, od umělecké litiny po živé ryby Vysočiny. Depozit-Muzeum veterán Tatra pak láká milovníky historických vozidel.

Náměstí je zdobeno památkově chráněnými domy a sochařskými díly, včetně kašny Cyrilem a Metodějeme a sloupu se sochou Panny Marie. Centrum Eden, s patrovou klasicistní budovou a rozsáhlým areálem, slouží jako ukázka tradičního hospodářství a nabízí aktivity pro celou rodinu, včetně dřevěné vesnice a řemeslnických dílen.

Moderní architektura města se pyšní funkcionalistickou budovou České spořitelny a školou navrženou v duchu Corbusierových principů.

Bystřice nad Pernštejnem je místem, kde se snoubí historie s přírodními krásami, sportem a kulturou, což ji činí ideálním místem pro odpočinek a objevování."

Co navštívit?
Bistra:

restaurace Harenda, Restuarace Club, Borovinka

Kavárny:

Cukrárnička, Kavárna Franqueza, Zastav se

Turistické atraktivity:

Městské muzeum, Muzeum veteránu Tatra, EDEN centrum, Park miniatur, Pohádková alej, Zubštejn, kostel sv. Michaela Archanděla ve Vítochově, rozhledna Karasín, koupaliště, Sportovní hala v Areálu sportu a kultury

Foto: archiv Vysočina Tourism, město Bystřice nad Pernštejnem, Vladimír Kunc, Jaroslav Kubík, m - ARK, Miloš Neuman

 

Videogalerie