Malovaný dům Třebíč

Sgrafita na malovaném domě na třebíčském náměstí nadlouho pokryla bílá omítka. Až v roce 1903 obnovili scénu s lovcem a lvem a další výjevy.

Kontakt

Městské kulturní středisko
Karlovo náměstí 53
67401 Třebíč 1
region Třebíč
49.215481, 15.878730Mapa
Volné pokoje
Období: léto, zima

Rohový dům na Karlově náměstí v Třebíči nelze přehlédnout. Koncem šestnáctého století si ho nechal postavit benátský kupec Francesco Calligardi, který měl obchod s koloniálním zbožím. Když se domu začalo přezdívat Františkovský, byl už pokrytý známou sgrafitovou výzdobou, která byla ovšem později zakryta. Tehdejší majitelé je nechali zabílit vápnem.

Až v roce 1903 odkryli pod římsou řadu výjevů s lovcem a lvem, prostor mezi okny vyplňují biblické postavy, arkýř zdobí obrazy mužů v krojích 16. století a boční průčelí postavy s loveckou výzbrojí. V 80. letech minulého století pak zjistili narušenou statiku domu, a proto ho zrekonstruovali. Zároveň byla obnovena nádherná vnitřní klenba, odvážné sloupoví, otevřená terasa s arkádami, atrium i řada místností. 

Dnes je v přízemí výstavní síň a také expozice Kaiserpanorama. Nahoře v patře je obřadní síň. Koná se tady také řada kulturních akcí.

Foto: MKS Třebíč

Otevírací doba:

leden - prosinec: 
úterý – neděle: 10:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00

Videogalerie