Regionální židovské muzeum – synagoga Polná

V druhé polovině 20. století to vypadalo, že se z polenské synagogy stane ruina. Památku z roku 1684 se ale podařilo obnovit a otevřít veřejnosti.

Kontakt

Regionální židovské muzeum – synagoga
Karlovo náměstí 540
58813 Polná
region Jihlava
49.485252, 15.722328Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Povolení od vrchnosti postavit synagogu z cihel a kamene dostali v Polné na konci 17. století. Budova s klenutým stropem stojí v západní části mezi Židovským náměstím a Rabínským pláckem. Místa k sezení se většinou dědila, dražila nebo darovala. Její původní gotickou a barokní podobu zničil hlavně požár v 19. století.

K bohoslužbám sloužila až do 40. let 20. století. V té době se tam vešlo 118 mužů a 80 žen. Do mužské části se vcházelo z ulice a podélné chodby, ženské galerii sloužil zvláštní vchod. V sousední budově (dnes Rabínský dům) byl roku 1759 zřízen židovský lazaret, kde byla za sto let umístěna židovská obecná škola. V suterénu byl příbytek pro obecní chudé, kde bydlela také rodina Hilsnerova.

Za války synagoga fungovala jako sklad zabaveného nábytku, který byl převezen do Prahy, kde mělo vzniknout Muzeum vyhynulé rasy. V padesátých letech patřila budova Československé církvi husitské, která ji pronajala ke skladování. Na konci 60. let se propadl strop i střecha a budova měla být zdemolována. Po revoluci se o její záchranu zasloužil Klub za historickou Polnou. Po čtyřleté rekonstrukci, při které objevili i zbytky původní malby, se synagoga o miléniu otevřela veřejnosti. Konají se tu koncerty a krátkodobé výstavy obrazů nebo fotografií.

Prohlídkové okruhy

  • Synagogu lze navštívit se stálým průvodcem – historie synagogy a památky židovský obcí na Vysočině
  • Prodloužená trasa – Rabínský dům, synagoga, hrob Anežky Hrůzové v Březině

Foto: město Polná, archiv Vysočina Tourism, Jakub Mertl

Otevírací doba:

duben: středa – neděle: 9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00
květen – říjen: úterý – neděle: 9:00 – 12:00 a 13:00 – 17:00

Videogalerie