Muzeum veteránů Tatra Bystřice

Místo, kde odpočívají veteráni, než zase vyrazí na další vyjížďku. Tak by se dalo popsat muzeum v Bystřici nad Pernštejnem. Líbit se bude dospělým fanouškům starých aut i dětem – hlavně těm, jejichž nejoblíbenějšími hračkami jsou autíčka.

Kontakt

Depozit veterán TATRA klub Bystřice nad Pernštejnem
Na Příkopech 1397
59301 Bystřice nad Pernštejnem
region Žďár nad Sázavou
49.521255, 16.261410Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Výstava nadšencům rozzáří oči

Muzeum Veterán TATRA klub Bystřice nad Pernštejnem se nachází v bývalém lihovaru. Můžete zde vidět osobní veterány, nákladní veterány, staré motocykly, šlapací autíčka, hračky a tematické doplňky pro malé i velké automobilisty. 

Jde o takzvaný depozit, který sám majitel nazývá „namačkanějším“ muzeem. V něm jsou uskladněné mj. vozy, které jezdí různě po srazech a výstavách historických vozidel. Vozidla se pravidelně obměňují, a to podle toho, kam které zrovna vyrazí. Ke každému autu v expozici je známý původ i životopis. Ten vám pro věc zapálení majitelé rádi převypráví.

Unikátní kousky ve sbírce

Některé vozy ze sbírky jsou opravdu raritní – třeba kombík z roku 1938, který sloužil nacistickým důstojníkům. Nebo modernizovaný vůz Tatra T 613, který patřil komunistickému pohlavárovi Lubomíru Štrougalovi. 

Kromě aut si prohlédnete další staré skvosty: šicí stroj, sedací vanu, rádia, lyže nebo žehličku. Určitě vás překvapí staré zrezivělé auto hned u vchodu – to je tu proto, aby si návštěvníci dokázali představit, kolik práce stojí za obnovou a opravou veteránů. 

Muzeum veteránů vedené s láskou, péčí a humorem je otevřeno od května do září. O letních prázdninách denně, v ostatní měsíce vždy o víkendu.

Foto: malirstvi.jihlavsko.com, kudyznudy.cz

Otevírací doba:

květen, červen, září: víkendy

červenec, srpen: denně: 10:00 – 17:00