Sklárna U Hrocha Škrdlovice

Historie sklářství má v Českých zemích dlouhou tradici. Hutě postupně rostly na celém území. Jedním z míst, kde se o sklářském řemesle dozvíte více, jsou Škrdlovice. Na práci sklářů se tu nejen podíváte, ale také si vytvoříte vlastní výrobek. 

Kontakt

Škrdlovice 272
59221 Škrdlovice
region Žďár nad Sázavou
49.633930, 15.930134Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Kouzlení se sklem

V malé obci uprostřed Žďárských vrchů na vás čeká netradiční zážitek. V malé ateliérové huti U Hrocha se podíváte, jak pod rukama zkušených mistrů vznikají sklářské výrobky. V rozpálené peci před vašima očima během pár minut vznikne třeba půllitr nebo džbán. Kromě toho si poslechnete o historii a technice tavení skla ve Škrdlovicích.

Sklárna U Hrocha navazuje na bezmála 70letou tradici Skláren Beránek, kterou v roce 2008 ukončilo uzavření provozu. Zatímco dříve se tu dělalo velké technické sklo, dnes je to především nápojové sklo a dárkové nebo reklamní předměty. 

Vytvořte si vlastní suvenýr

Víte, co znamená „glass turistika“? Jedná se o turistiku speciálně zaměřenou na výrobu skla. Provoz sklárny je tedy maximálně přizpůsoben návštěvníkům. Po domluvě si tu dokonce můžete pod vedením skláře vyrobit vlastní suvenýr při tzv. skláření. Co si z tekutého skla vytvarujete, záleží jen na vás. 

S upomínkovým předmětem můžete odjet i bez workshopu. Džbány, půllitry, vázy a různé drobné dárky si lze zakoupit v malém obchůdku hned vedle. 

TIP: Plánujete návštěvu „hroší“ sklárny? Podívejte se na webové stránky a ověřte si aktuální otevírací dobu. Otevřeno je standardně od června do září – majitelé ale mohou v rozvrhu udělat změny. 

Foto: uhrocha.com

Videogalerie