Naučná stezka Naše stromy

Co myslíte, rozpoznáte stromy typické pro Vysočinu? Pokud ne, projděte si pohodovou naučnou stezku Naše stromy a všechny místní dřeviny budete mít v malíčku. Stezka začíná v centru obce Křižánky a vede po zelené turistické stezce směrem k vrcholu Devět skal. 

Kontakt

Obec Křižánky
Moravské Křižánky 116
59202 Svratka
region Žďár nad Sázavou
49.685875, 16.064264Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Hezká nenáročná procházka 

Stezka má celkem 25 zastávek, je dlouhá přibližně kilometr a projít ji trvá 30 až 60 minut (záleží na tom, jak dlouho se zdržíte u jednotlivých stanovišť). První zastavení najdete za starým náhonem Kyšperského rybníka, to poslední je u lesa pod vrchem Sochův kout. Na každém z nich na vás čeká informační nebo poznávací tabule. 

Během procházky se seznámíte s 19 převážně místními druhy dřevin. Zjistíte, čím se liší kůry jednotlivých druhů, vyzkoušíte si poznat strom podle tvaru listu nebo se dozvíte, jak vypadají semena, pomocí kterých se stromy rozmnožují. Ještě více informací je pak skryto pod QR kódy na některých z tabulí. 

TIP: Stezka vede hezkou krajinou CHKO Žďárské vrchy. Pokud budete na jejím konci pokračovat dále lesem, dojdete procházkou až na Devět skal. 

Foto: Miloš Neuman, Koruna Vysočiny