Naučná stezka Bory s geoparčíkem

Pokud chcete strávit čas na čerstvém vzduchu, a ještě se dozvědět něco zajímavého, bude pro vás naučná stezka Bory jako stvořená. Seznámíte se s místní krajinou i stavbami a zaposloucháte se do zvuků lesa pomocí unikátních obřích „uší“.

Kontakt

Obec Bory
Bory 232
59461 Bory
region Žďár nad Sázavou
49.425259, 16.024546Mapa
Volné pokoje
Období: léto

Příjemná naučná procházka

Naučná stezka začíná v centru obce Bory, kde se dá pohodlně zaparkovat. Na trase dlouhé asi 6 km na vás čeká celkem 27 zastavení s dřevěnými naučnými tabulemi. Na nich najdete spoustu obrázků a zajímavostí třeba o rybnících, slunečních hodinách, kamenolomu, poldrech a slatinných loukách. Jedna ze zastávek patří malému geoparku s dřevěnými sochami zvířátek.

Část stezky vypráví také o ekologických stavbách, jako jsou čistírna odpadních vod, vodojem nebo kompostárna. 

Uši lesa inspirované dalekým Estonskem

Jedno z největších lákadel se skrývá uprostřed lesa za obcí. Na palouku tu najdete tři velké hlásné trouby. Díky unikátní akustice jim v obci neřeknou jinak než „uši lesa“. Místní k jejich výstavbě našli inspiraci až v dalekém Estonsku, kde leží podobná stavba.

Do těchto megafonů z borového dřeva, si lze sednout nebo lehnout, odpočívat v nich, vnímat vůni borovice a naslouchat. Anebo nastavte ucho k užšímu konci a poslouchejte. Uslyšíte šumění stromů a různé ptáky. Kdybyste si nebyli jistí, který ptáček že to zrovna zpívá, mrkněte se na informační tabuli. Každý, kdo má v telefonu data, může přiložit smartfon ke QR kódu a poslechnout si, jaký zvuk z lesa vychází.

TIP: Pozor, s kočárkem nebo odrážedlem celou trasu asi neprojdete. Místy totiž vede travnatými a lesními cestami.

Foto: Obec Bory