Naučná stezka Pěšky krajem malíře Františka Mořice Nágla

Pro malíře Nágla, který zahynul v Osvětimi, byla zdejší půvabná krajina nejenom místem odpočinku, ale také zdrojem inspirace pro výtvarnou tvorbu i pro celý jeho život.

Kontakt

Turistické informační centrum Městského úřadu Telč
náměstí Zachariáše z Hradce 10
58856 Telč
region Jihlava
49.148933, 15.428488Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 3,5 km
Časová náročnost: 1,5 h
Výchozí místo: Kostelní Myslová
Cílové místo: Kostelní Myslová
Povrch/terén: pěší a cyklisti
Období: léto
Počet zastavení: 6
Zaměření: historie, židovství

Naučná stezka začíná a končí na návsi v Kostelní Myslové. Odtud vede zelené psaníčko k chátrajícímu statku, rodnému místu malíře Nágla. Pěšinou podél potoka Myslůvky dojdete k Nechvátalovu mlýnu a cestou budou míjet kamenné stavidlo bývalého rybníka a kámen s hamrovým znamením z roku 1888.

Od mlýna se vydáte po silnici zpět do Kostelní Myslové. Na informačních tabulích se seznámí s tvorbou a životem akademického malíře Františka Mořice Nágla, s historií obce a s osudy lidí žijících v tomto kraji na počátku 20. století.

V kraji střeženém horou Javořicí stával u potoka Myslůvky malířův rodný statek, v němž rod Náglů žil po celé generace. Bývali to nejen dobří hospodáři, ale také nositelé kulturních a společenských tradic pro celou Kostelní Myslovou. Celá rodina Náglova zahynula kvůli svému židovskému původu během druhé světové války v koncentračních táborech.
Zapomenuté obrazy a zpustlý chátrající statek v Kostelní Myslové dodnes připomínají Náglovu rodinu i osudy evropských židů.
Správce stezky: Obec Kostelní Myslová

Foto: archiv Vysočina Tourism