Korunou Vysočiny po EuroVelo 4

Výlet Korunou Vysočiny začneme uprostřed Žďárských vrchů ve Vojnově Městci, odkud se vydáme přes velmi cenný přírodní kout, který představují Dářská rašeliniště. Trasa nás povede okolo „moře Vysočiny“, největšího rybníka Velké Dářko. Pokud budete mít chvilku, zastavte se tady, jedná se o oblíbené rekreační místo s krásným koupáním.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 69 km
Výchozí místo: Vojnův Městec
Cílové místo: Nedvědice
Povrch/terén: asfaltové silnice, zpevněné cesty
Typ kola: horské, trekové

Před Polničkou vás pak čeká zábavní areál pro celou rodinu – Salon Express Vagon. Napojíte se na cyklostezku okolo Pilské nádrže se sportovním areálem a nepřehlédnutelným sousoším hraničního kamene mezi Moravou a Čechami.

Jen kousek za Pilákem na vás čeká nejcennější část Žďáru nad Sázavou se Zámkem Žďár, někdejším cisterciácké opatství s celým svým okolím tvořeným hospodářským zázemím i architektonickými skvosty. Samozřejmě největší perlu najdete na vrcholku Zelené hory – jde o poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, památku UNESCO. Od Zelené hory se vydáte přes Vysoké, Lhotku a Jiříkovice do Nového Města na Moravě, které je označováno za „sportovní mekku Vysočiny". Projedete přímo proslulým střediskem zimních i letních sportovců Vysočina Arenou. Atmosféra sportovního stánku je působivá, zvlášť když tu narazíte na nějakou soutěž. V okolních lesích pak na vás čekají moderní singletracky. I samotné Nové Město stojí za návštěvu, historické centrum je plné uměleckých výtvorů, najdete tady Horáckou galerii i Horácké muzeum.

Z Nového Města na Moravě naberete směr Zubří a Vojtěchov a u Hotelu Skalský dvůr opustíme Žďárské vrchy a začneme objevovat Přírodní park Svratecká hornatina. Od Domanínského rybníka se napojíte na cyklostezku, která vás kolem letiště dovede do Eden Centra, kde vám interaktivní expozice představí starou i novou tvář života Vysočiny. Samotné Bystřici nad Pernštejnem určitě můžete věnovat více pozornosti. Ať už návštěvou městského muzea nebo muzea veteránů a v horkých letních dnech určitě přijde vhod velké koupaliště.

Z Bystřice začnete klesat po klikaté silnici údolím říčky Bystřice, která vás dovede až do Víru, prvorepublikového centra turistiky. Obec Vír opět ožívá atrakcemi, jako jsou via ferraty na skalách nebo novým bikovým areálem Traily Vír. Kousek nad vesničkou můžete navštívit zříceninu Pyšolec, kde se teď provádí záchranné práce. Teď vás bude čekat pohodová cesta údolím řeky Svratky. Cestou minete prastarý hornický kostelík a krytou dřevěnou lávku ve Švařci, krásné perličky venkovských staveb. Ve Štěpánově se zase můžete dozvědět více o místní hornické historii v Hornickém cechhausu Štěpánov. V místní části Ujčov - Dolní Čepí uvidíte další hornický kostelík a jedná se o místo, kde byl nalezen mincovní poklad, který budete mít šanci vidět na vlastní oči v Turistickém informačním centru Nedvědice. V podhradí slavného hradu Pernštejn naše trasa končí. Trasa EuroVelo 4 je značená značením od Klubu českých turistů EV4 z Vojnova Městce do Nedvědice po celé své délce. Pro cestu z Nedvědice zpět do Žďáru nad Sázavou můžete využít přímé vlakové spojení.

Foto: Miloš Neuman, Aleš Motejl, m-ark, Traily Vír