Naučná stezka Jana Zrzavého

Dvaadvacet kilometrů dlouhá stezka vznikla jako poděkování a pocta velkému rodákovi a jako dárek všem, jimž může přinést alespoň malé obohacení jejich života. Stezka začíná v Okrouhlici, povede vás přes Vadín, Krásnou Horu, Lipnici, Babice a Olešnici zpátky do Okrouhlice.

Kontakt

Okrouhlice 186
58231 Okrouhlice
region Havlíčkův Brod
Volné pokoje
Délka trasy: 21 km
Časová náročnost: 4 h
Období: léto, zima
Typ kola: horské, trekové
Počet zastavení: 10

Stezka má své vlastní značení, které vás v kombinaci s turistickými a cykloturistickými značkami celým okruhem snadno provede. Trasa je dlouhá 22 kilometrů a zahrnuje 10 zastavení, vybavených informačními tabulemi, ale také příjemným posezením v dřevěných turistických přístřešcích s lavičkami.

Zastavení jsou zvolena tak, aby bylo možno sledovat jednotlivé konkrétní motivy tohoto působivého kraje, jež Zrzavý zachytil ve svých malbách. Na každém stanovišti naleznete také stojánek s letáčky, obsahujícími mapku celé stezky a základní informace.

Stezka začíná v Okrouhlici u nádraží, v samotné obci stojí za návštěvu dvě místa – dům s pamětní deskou, kde měl malíř v letech 1959–1977 v podkroví ateliér a škola, kde se malíř v rodině ředitele této školy roku 1890 narodil. Do školní zahrady vedou kovaná vrata s postranními brankami – umělecký kovář na nich vykoval motiv ze Zrzavého Kleopatry.

Foto: janzrzavy.cz