Kolem moře Vysočiny

Tento kratší, přibližně tříhodinový výlet na běžkách je téměř bez převýšení, a proto si ho užijí i začátečníci a děti. Cestou navíc můžete běžky sundat, trochu si odpočinout a při tom zjistit více o sklářské historii regionu.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
49.562820, 15.939277Mapa
Volné pokoje
Délka trasy: 15 km
Časová náročnost: 3 h
Období: zima

Na běžkách za skláři

Okružní trasa začíná ve Škrdlovicích. V areálu U Hrocha najdete parkoviště, možnost občerstvení a sklářskou huť. Tu můžete prozkoumat a také si zde vytvořit vlastní výrobek, což bude bavit zejména malé lyžaře. V případě, že si přejete skláření vyzkoušet, domluvte se předem se sklářským mistrem panem Oldřichem Šimpachem. Telefonní číslo na něj najdete na webových stránkách U Hrocha v sekci Vyzkoušejte si.

Ze Škrdlovic se pak vydejte do nedaleké obce Karlov. I tady můžete navštívit místní sklárnu. Exkurze se tu obvykle konají v pracovní dny od 9.30 a 10.30. Je-li ve vaší skupině více než 10 osob, ohlaste návštěvu předem. Od pondělí do soboty je otevřená také umělecká galerie s prodejnou. Otevírací hodiny si však před cestou raději ověřte. Někdy mívá sklárna zavřeno z důvodu pravidelné údržby pece.

Nyní vás čeká cesta do malebného Radostína, kde doporučujeme zajít do vyhlášené restaurace U Šimáka. Až se zahřejete a posilníte, pusťte se do druhé poloviny trasy. Z Radostína pojedete přes Padrtiny a Národní přírodní rezervaci Dářko. Od rybníka Velké Dářko vystoupáte zpět do obce Škrdlovice. Nejezděte ale přímo – celou obec obkružte podle mapy a teprve potom se vraťte na start výletu.

Foto: Roman Šulc