Za malebnými výhledy

Tento výlet vás seznámí s nejkrásnějšími kouty Novoměstska. Těšit se můžete na malebné výhledy, ale i spoustu zajímavých míst. Na celou trasu si připravte přibližně 3 hodiny času.

Kontakt

Koruna Vysočiny, z.s.
nám. Republiky 294/24
59101 Žďár nad Sázavou 1
region Žďár nad Sázavou
Volné pokoje
Délka trasy: 9 km
Časová náročnost: 3 h

Krajinou Novoměstska

Trasa začíná u autobusové zastávky v Koníkově a míří po žluté turistické značce směrem do kopce. Zavede vás na nedaleký vrchol Metodka. Za dobrých podmínek se vám zde odhalí opravdu daleké výhledy na Králický Sněžník, Orlické hory či Praděd. 

Když už jste na tomto krásném místě, byl by hřích putování zakončit. Po žluté pokračujte až do typické horácké vesničky Odranec. K vesničce se váže jedna zajímavost. V roce 1619 na její území dopadl meteorit. Jedná se o druhý nejstarší zaznamenaný meteorit na území České republiky. U místa dopadu dnes najdete malou pamětní ceduli. Pokud vám při představě pádu meteoritu vyschlo v krku, můžete se tu osvěžit v jednom ze tří samoobslužných barů. 

Následně se napojte na naučnou stezku Metodka, která směřuje zase zpátky do Koníkova. Z Koníkova pak vyrazíte po žluté na vrchol Kamenice s pomníkem Broučků. Pomníček připomíná všem malým i velkým, že děj oblíbené pohádky z pera Jana Karafiáta se odehrával pravděpodobně právě v těchto místech. Kromě pomníčku si prohlédněte i okolí. Výhled na krajinu Žďárských vrchů budete mít jako na dlani. 

Nechce se vám domů, že? Pojďte tedy ještě k dalšímu cíli vycházky. Žlutá vás zavede k památníku posledního zastřeleného vlka na Vysočině. Kousek něj se nachází také přírodní památka Vlčí kámen. 

Foto: Koruna Vysočiny