Jihlava - Brtnice - Vílanec - Jihlava

Jižně od Jihlavy je pro milovníky kol připraven krásný, téměř 40 km dlouhý cyklistický okruh. Líbit se vám na něm budou nejen zajímavé zastávky, ale také okolní krajina a dechberoucí výhledy.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 39 km
Časová náročnost: 3 h

Na kole do Brtnice a zpět

Co po cestě uvidíte? 

  • Hned za městem u vesničky Kosov narazíte na několik řad cca 60 kamenů. Podle historiků by se mohlo jednat o megalitický kalendář.

  • V Puklicích se zajděte podívat na židovský hřbitov z 15. století. 

  • V Přísece na vás čekají hned dvě zajímavá zastavení. První z nich je ptačí pozorovatelna u přírodní památky Starý Přísecký rybník. Tou druhou je Muzeum autíček umístěné v místním zámku. Expozice ukrývá více než 10 tisíc exponátů z celého světa. Kromě toho zde můžete navštívit také vynikající kavárnu.

  • V Brtnici objevíte mnoho zajímavých pamětihodností, například židovský hřbitov, rodný dům uznávaného architekta Josefa Hoffmana, zámek nebo Regionální muzeum Horního Pooslaví v budově bývalé sýpky. Pokud jste se na kola vydali v létě, zastavte se osvěžit v rybníku Horní nebo Dolní Fluska.

  • Mezi Vílancem a Popicemi prozkoumejte přírodní rezervaci Vílanecká rašeliniště.

TIP: V Uhřínovicích můžete ochutnat místní pivo Ruprenz. Načepujete si ho stylově z automatického pivomatu. Dostihl vás na výletě hlad? Zastavte se v restauraci v Mlýnhotelu Vílanec, která je vyhlášená svými vílaneckými řízky.

Foto: Brána Jihlavy