Památky Velkého Meziříčí

Poznejte blíže historické a kulturní památky Velkého Meziříčí. Těšit se můžete na zámek, městské opevnění, kostel sv. Mikuláše nebo muzeum Kodet. Přibližně 3hod. procházku po městě zakončete třeba v restauraci Obecník nebo Jupiter.

Kontakt

Turistické informační centrum Jihlava
Věžní 1
58601 Jihlava 1
region Jihlava
Volné pokoje
Délka trasy: 1,6 km
Časová náročnost: 0,5 h

Za kulturou a historií

Váš výlet začne na velkomeziříčském náměstí. Jeho dominantou je kostel sv. Mikuláše ze 14. století s vyhlídkovou věží. V dobách, kdy kostel spravovali nekatoličtí duchovní, bylo vnitřní vybavení zničeno. Dochovala se pouze gotická socha Madony ze 14. století, ostatní výzdoba je barokní a mladší. Pozornost si zaslouží velké obrazy – sv. Mikuláše, ten býval původně na hlavním oltáři, sv. Floriána nad hořícím městem Meziříčí a svaté Anny. Z plastik si připomeneme dřevořezbu Snímání z kříže od místního rodáka a akademického sochaře Jiřího Marka.

Vaše další kroky povedou na vyhlídkovou věž kostela, která má úctyhodných 64 metrů. Po zdolání celkem 153 schodů budete moci obdivovat šest věžních zvonů různých velikostí a věžní hodiny. Ty se mohou pochlubit největším prosvětleným ciferníkem ve střední Evropě (průměr 420 cm). Ve vnitřních patrech věže můžete shlédnout výstavu historických fotografií s názvem „Město Velké Meziříčí“, 3D model města a byt věžníka. Z ochozu věže je nádherný pohled na celé město z ptačí perspektivy.

Trasa vás zavede také do muzea Kodet. Ve výstavních prostorách bývalého luteránského gymnázia si prohlédnete umělecká díla rodiny Kodetů – sochařů Emanuela Kodeta a Jana Kodeta a malíře Kristiana Kodeta.

Následuje prohlídka velkomeziříčské dominanty – zámeckého areálu vybudovaného na ostrohu nad řekou Oslavou. V budově sídlí Muzeum Velké Meziříčí, kde uvidíte spoustu historických zajímavostí, například psací stolek Marie Antoinetty, smuteční náhrdelník Marie Terezie či kapesník s krví Františka d'Este. Ten si šlechtic František Harrach přivezl ze Sarajeva, kde doprovázel následníka trůnu v době atentátu. Pečlivě jej uschoval a přivezl na svoje sídlo ve Velkém Meziříčí. Dnes je kapesník jedním z nejcennějších exponátů na zámku.

Kolem zámku se rozprostírá rozlehlý přírodní park, který byl v 70. letech minulého století přetnutý stavbou dálničního mostu. V nejvzdálenější části parku je umístěn i zastřešený dřevěný most z 19. století původně z nedaleké Krásněvsi.

Foto: Brána Jihlavy